Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Priset för att invadera Gotland ökar"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mike Winnerstig menar att robotbatteriet bidrar till en "snubbeltrådseffekt".
Foto: / FOI
Övning på Gotland.
Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Ett robotsystem som når tio mil ut i Östersjön har återaktiverats. Tillsammans med 150 soldater på Gotland resulterar det i en "snubbeltrådseffekt".

– Priset för att invadera Gotland sjövägen ökar påtagligt, säger Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk analytiker.

Robotsystem 15, ett system som varit nedlagt i 16 år, har aktiverats och provskjutits. I fokus står försvaret på Gotland, rapporterade Dagens Nyheter under fredagen.

– Det här illustrerar det försämrade säkerhetsläget i Östersjön, säger Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk analytiker vid FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut.

– Det här vapensystemet var för sin tid avancerat och har en räckvidd på cirka tio mil, och med det täcker man ganska mycket av Östersjöns mitt. En robot med sprängmedel på över 200 kilo gör väldigt stora hål i fartyg.


LÄS MER: Nedlagt robotsystem aktiverat – för Gotland


Uppställda på museer

Det svenska kustartilleriet, som skyddade öar och farleder, lades ner vid kalla krigets slut. Kustartilleriet använde sig bland annat av det tunga vapnet Robot 15. Systemet, som var monterat på terrängbilar och hette Kustrobotbatteri 90, skrotades år 2000, enligt DN.

Lastbilarna finns dock kvar i gott skick på olika museer och robotarna skulle göra nytta på Gotland.

– Vi tog reda på om vi kunde bygga ihop något som går att skjuta med. Ett antal bilar har funnits kvar. Vi har också tagit komponenter från upplagda robotbåtar och korvetter som hade samma robotsystem, sa flottiljamiral Thomas Engevall till DN.

Övning på Gotland.
Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

"Robot 15 är ett potent vapen"

– Systemet är en del av regeringens ambition att öka försvarets operativa förmåga. Robot 15 är ett potent vapen men det handlar även om att få fram personal till det, säger Mikael Winnerstig till Expressen.

– Vi har cirka 150 man på Gotland, vilket inte är jättemycket. Förr i tiden, då man ville försvara Gotland på riktigt, fanns det regementen som kunde mobilisera omkring 25 000 man till öns försvar. Det är en viss skillnad.

Kan få "snubbeltrådseffekt"

Hans värdering rörande placeringen av 150 soldater på Gotland, och att Robot 15 har börjat användas igen, är att det kan resultera i en så kallad snubbeltrådseffekt, vilket SVT Nyheter var först med att rapporterat om.

– Snubbeltråd är en metafor. Det handlar om att ingen angripare bara ska trava in på Gotland och sätta sig. Nu kommer man mötas av militärt motstånd och priset för att invadera Gotland sjövägen ökar påtagligt, säger Winnerstig till Expressen.


LÄS MER: Hökmark: "Låna 35 miljarder och satsa på försvaret"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.