Priset för ändrat klimat: 51 000 000 000 000 kr

Publicerad
Uppdaterad
Katastrofala översvämningar, svår torka, hundratals miljoner flyktingar och en världsekonomisk kollaps är jämförbar med ett världskrig eller depressionen på 1930-talet. En apokalyptisk framtidsvision målas upp i en brittisk rapport.
- Det här är en väckarklocka för alla världens länder, säger premiärminister Tony Blair.
Kostnaderna för klimatförändringarna kan krympa den globala ekonomin en femtedel, visar den 700 sidor tjocka rapporten, som presenterades av Världsbankens förre chefekonom Nicholas Stern på måndagen. Han beräknar att kostnaderna för klimatförändringarna - om inte världens länder tar krafttag redan nu - kan bli 51 biljoner kronor 2050. Det motsvarar ungefär kostnaderna för ett av de båda världskrigen eller depressionen på 1930-talet. - Om vi inte handlar nu kommer det att resultera i en global katastrof, omöjlig att reparera, sade Tony Blair när rapporten presenterades. Enligt Blair är klimatförändringarna den viktigaste, den mest brådskande och den mest krävande frågan av alla som världens länder ställs inför.

Internationell strategi

Enligt Stern är lösningen att förmå de stora utsläppsländerna, som USA, Kina och Indien, att minska sina utsläpp. Men om inte åtgärderna är internationella kommer vi inte heller att kunna åstadkomma den förändring som krävs, sade Stern i en intervju för BBC. Han uppskattar att kostnaden för att minska utsläppen skulle bli omkring en procent av alla länders sammanlagda BNP - om insatserna sker nu. I samband med att rapporten presenterades föreslog Storbritanniens finansminister Gordon Brown nya EU-mål för minskade utsläpp av växthusgaser: en minskning med 30 procent till 2020 och med 60 procent till 2050. Rapporten föregår FN:s klimatsamtal i Nairobi den 6 november. Där ska man försöka hitta en fortsättning på Kyotoprotokollet, som dels löper ut 2012, dels inte innefattar världens största producent av växthusgaser, USA. Apokalyps Nicholas Stern anser att de rika länderna ska betala mer, eftersom det är de som står för de största utsläppen. - De fattiga länderna kommer att drabbas först och hårdast. Det är inte mer än rättvist att de rika länderna betalar lite mer, säger han till BBC.

Mörk bild målas upp

Den bild av världen som målas upp i Sterns rapport, om ingenting görs åt klimatförändringarna, är mörk, skrämmande och apokalyptisk. Översvämningar och torka hotar att göra 200 miljoner människor hemlösa, en sjättedel av världens befolkning riskerar vattenbrist och två av fem djurarter löper risk att utrotas. Afrika är den del av världen som sannolikt kommer att drabbas hårdast av klimatförändringarna. Enligt Stern är det allas vår "moraliska plikt" att minska utsläppen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag