Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prisbelönt SvD-fotograf död i corona: ”Stor sorg”

Tomas Oneborg vid prisutdelningen av Årets bild 2018.Foto: Jessica Gow/TT / Jessica Gow
Svenska Dagbladets fotograf Tomas Oneborg har avlidit i covid-19.Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Den prisbelönta Svenska Dagbladet-fotografen Tomas Oneborg har avlidit i coronaviruset, berättar familjen för tidningen. 

Han blev 62 år. 

– Det är med stor sorg och bestörtning som vi nåtts av beskedet, säger SvD:s chefredaktör Anna Careborg till egna tidningen. 

Tomas Oneborg började på Svenska Dagbladet 1986 där han blev kvar i 34 år. 

Under sin karriär vann han Årets nyhetsbild 2018 efter att som första pressfotograf varit på plats vid terrorattacken på Drottninggatan i centrala Stockholm. 

– Jag har jobbat som fotograf i 40 år och fotat många hemska saker, olyckor och våldshändelser. Men naturligtvis inte i den här stora omfattningen, berättade han efteråt, har han tidigare sagt om händelsen, enligt SvD. 

SvD-fotografen insjuknande med influensaliknande symptom i början av mars. 

Prisbelönta fotografen Tomas Oneborg död

Familjen bekräftar för tidningen att han nu avlidit i coronaviruset.  

– Det är med stor sorg och bestörtning som vi nåtts av beskedet. Tomas var en väldigt uppskattad medarbetare och en fantastisk yrkesman. Hans betydelse för Svenska Dagbladets bildjournalistik kan inte överskattas, säger SvD:s chefredaktör Anna Careborg till egna tidningen. 

Ebba Bonde, chef för tidningens visuella avdelning, säger: 

– Tomas kommer att vara oerhört saknad både som vän och kollega. Han var en av de bästa nyhetsfotograferna i Sverige med en otrolig känsla för komposition och detaljer. Han lämnar ett stort tomrum och en rik bildskatt efter sig. 

Sista tiden i livet tillbringade Tomas Oneborg i sitt hem i Stockholm.  

Han blev 62 år gammal. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.