Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Prinsessan tar sig an Vätternrundan – ”förväntansfull och lite rädd”

Prinsessan Tessy och dåvarande maken prins Louis på en officiell bild från 2016 är det fjärde paret från vänster på bilden där flera representanter från kungahuset från Luxemburg syns till. Foto: PATRICK VAN KATWIJK / STELLA PICTURES MONARCHY PRESS EUROPE

Den 14 juni går startskottet till Vätternrundan – och i år sker det med kunglig glans.

Prinsessan Tessy av Luxemburg kommer att ställa upp på den dygnslånga strapatsen.

De 300 kilometerna ska inte vara någon svårighet för en av Europas kanske sportigaste kungligheter. 

Utmaningen ska ha antagits tidigare i år när prinsessan satt med ett gäng manliga kamrater som tidigare cyklat loppet som pågår under 24 timmar och sträcker sig runt hela sjön Vättern.

– Då skojade och sa att det bara är ett lopp för män, och då var jag ju tvungen att ställa upp, säger prinsessan Tessy till i ett pressmeddelande.

Men hon har antagit svårare utmaningen än så i sitt liv. 2005 tjänstgjorde hon som underofficer i Mitrovica, i norra Kosovo. 

Foto: CODE 20545 LUXPRESS

Det var där hon träffade sin tidigare man, prins Louis, och som hon senare gifte sig med 2006. Då var båda två endast 20 år gamla. 

Gemensamt har de två söner, födda 2006 och 2007.

Inte första gången i Sverige

Livet är inte alltid lätt, bara för att man är gift med en prins. 2017 ansökte paret om skilsmässa. I och med giftermålet avsade sig prins Louis arvsrätten till Luxemburgs tron.

Giftermålet mellan de båda 20-åringarna 2006. Elva år senare ansökte de om skilsmässa. Foto: FREDERIC NEBINGER / STELLA PICTURES ABACA

Kanske är sportintresset något som hjälper prinsessan att bearbeta separationen. Hon har ofta uttryckt sitt stora intresse för ett aktivt leverne.

Och när hon såg att loppet pågår under ett helt dygn, blev hon taggad. 

– När jag insåg det blev jag imponerad av utmaningen, och samtidigt både förväntansfull och lite rädd. Cykling är en ny sport för mig, jag ägnar mig mest åt löpning normalt sett, säger hon enligt pressmeddalandet från Vätternrundan. 

Det kommer inte vara hennes första besök i Sverige när hon kommer hit i mitten av juni.

– Vättern är en oerhört vacker sjö, precis som Sverige är ett vackert land. Jag ser fram emot att följa landskapet från cykelsadeln. Mitt mål med loppet är egentligen att fånga upplevelsen. Jag vet ju inte hur kroppen kommer att reagera eftersom jag aldrig har cyklat 30 mil förut, säger hon enligt pressmeddelandet till Vätternrundan.