Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prinsessan Sofias
okända lägenhet

Prinsessan Sofia har köpt en lägenhet inne i centrala Kapstaden. Den kostade 1,3 miljoner kronor.
Foto: Pelle T Nilsson
Kapstaden.

Sofia har skaffat ett boende i Sydafrika.

Sedan i november förra året äger Sveriges allra senaste prinsessa en lägenhet inne i centrala Kapstaden. Den kostade 1,3 miljoner kronor och ligger bara 250 meter från Atlanten och har 24 timmars vaktbevakning.

I det exklusiva huset finns allt från en stor pool till ett välutrustat gym och ligger på nära avstånd till hennes livsverk Project Playground.

Sofia som sedan 2010 har arbetat med sin välgörenhetsorganisation Project Playground i Kapstaden i Sydafrika har nu också skaffat ett eget boende i landet.

Centralt i Kapstaden

I dokumenten från sydafrikanska fastighetsregistret, The South African Registrar of Deeds, framgår att prinsessan Sofia köpte lägenheten inne i centrala Kapstaden den 2 november 2014. Alltså knappt sex månader efter att hon och prins Carl Philip hade förlovat sig och ett drygt halvår före bröllopet nu i juni i Slottskyrkan i Stockholm.

Bostaden som Sofia köpte är registrerad på henne som "privatperson" och under namnet "Hellqvist Sofia Kristina" och med detaljen: "ogift".

Köpekontraktet skrevs under i november 2014, men det var först den 13 mars 2015 - på dagen tre månader före det kungliga bröllopet - som Sofia blev registrerad som ägare av lägenheten. Lägenheten ligger på andra våningen i bostadshuset som består av 105 lägenheter och är på 72 kvadratmeter. Huset är bevakat 24 timmar om dygnet och har allt från pool till ett välutrustat gym till tvättstuga.

I kontraktet framgår att köpeskillingen var 1,9 miljoner sydafrikanska rand, 1,3 miljoner svenska kronor med den tidens växlingskurs.

I köpet fick Sofia också en parkeringsplats i det 24 timmars bevakade garaget.

Grundade Project Playground

Sofia är dock inte den enda svenska medborgaren som äger en lägenhet i bostadshuset. Våningen ovanför finns en lägenhet på 72 kvadratmeter som ägs av föräldrarna till en av Sofias absolut bästa väninnor Frida Vesterberg.

Hon och Sofia grundade tillsammans Project Playground och när Sofia nu senast för en dryg vecka sedan var i Sydafrika och Pretoria var Frida Vesterberg med i hennes sällskap.

Frida Vesterbergs föräldrar köpte sin lägenhet den 20 januari 2014, men de registrerades som ägare först den 2 april 2014.

De gav 1,6 miljoner afrikanska rand, valutakursen då gav en växlingskurs på 950 000 kronor.

I området kring bostadshuset ligger några av de mest exklusiva matvarubutikerna och i samma hus finns ett av områdets mest populära kaféer. Nere på strandpromenaden, bara ett par hundra meter från huset, trängs restaurangerna och barerna med varandra.

Kort tid före Sofia och prins Carl Philip gifte sig bekräftades att hon inte längre skulle ha en aktiv roll i Project Playground. För att kunna uppbära en kunglig titel som prinsessa och även titeln HKH, Hennes Kungliga Höghet, och hertiginna av Värmland, var Sofia tvungen att avsäga sig alla externa uppdrag – precis på samma sätt som Daniel var tvungen att göra när han 2010 blev prins av Sverige.

Hjälpa barn och ungdomar

Project Playground har haft som syfte och mål att hjälpa barn och ungdomar att få en meningsfull fritid efter skolan.

Sofia har tillsammans med Frida Vesterberg varit de två ansiktena utåt för Project Playground och under långa perioder har Sofia bott i Sydafrika och Kapstaden. Numera är Sofias arbetsplats på Stockholms slott som prinsessa av Sverige och hon har sedan en tid tillbaka hjälp av drottning Silvias statsfru Kirstine Blixen-Finecke. Hon är numera prinsessans mentor.

Sofia är i dag aktiv hedersordförande i Project Playground. Den som har ersatt henne är Daniel Madhani. Han var tidigare generalsekreterare för förbundet Unga forskare, som organiserar ett hundratal föreningar runtom i landet där medlemmarna träffas för att utveckla intresset för teknik och naturvetenskap.

Till vänner hemma i Sverige har Sofia berättat om lägenhetsinköpet i Kapstaden och att hon planerar att tillbringa en längre tid varje år i Sydafrika.

Hovets informationschef Margareta Thorgren hälsar att hovet inte har några kommentarer.

Sydafrikas "Franska riviera"

Bostaden som Sofia köpte i november 2014 ligger i exklusiva området Sea Point - bara ett par hundra meter från Atlanten och områdets mest berömda strandpromenad.

Området består av lokal befolkning och turism. Bara ett par kilometer bort ligger Sydafrikas mest dyrbara tomter.

Sea Point ligger mellan Waterfront och Camps Bay - Sydafrikas motsvarighet till Franska rivieran. Området var tidigare hårt drabbat av kriminalitet, men det är numera stävjat av lokala polisen.

1,8 kilometer från lägenheten ligger hennes livsverk Project Playground. Tar ungefär 30 minuter att köra i rusningstrafik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.