Älvdalen fick sin egen prinsessa. Nu har Sofia Hellqvist blivit utsedd till Årets Lantis 2015. Foto: Simone SyverssonÄlvdalen fick sin egen prinsessa. Nu har Sofia Hellqvist blivit utsedd till Årets Lantis 2015. Foto: Simone Syversson
Älvdalen fick sin egen prinsessa. Nu har Sofia Hellqvist blivit utsedd till Årets Lantis 2015. Foto: Simone Syversson
Lantis-priset delades ut till prinsessan för att hon satta sin hemkommun i Dalarna på kartan. Foto: Sven LindwallLantis-priset delades ut till prinsessan för att hon satta sin hemkommun i Dalarna på kartan. Foto: Sven Lindwall
Lantis-priset delades ut till prinsessan för att hon satta sin hemkommun i Dalarna på kartan.  Foto: Sven Lindwall
Prinsessan tidigare i år vid prins Nicolas dop. Foto: Sven LindwallPrinsessan tidigare i år vid prins Nicolas dop. Foto: Sven Lindwall
Prinsessan tidigare i år vid prins Nicolas dop.  Foto: Sven Lindwall
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip vid Nobelfesten. Foto: Pelle T NilssonPrinsessan Sofia och prins Carl Philip vid Nobelfesten. Foto: Pelle T Nilsson
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip vid Nobelfesten.  Foto: Pelle T Nilsson

Prinsessan Sofia
utses till Årets Lantis

Publicerad

Älvdalen fick sin egen prinsessa. Nu har Sofia Hellqvist blivit utsedd till Årets Lantis 2015 för att hon satte hemkommunen i Dalarna på kartan.

– Jag känner mig hedrad och smickrad, Årets Lantis är en fin utmärkelse, säger hon till Land.se.

Den 13 juni gifte sig prins Carl Philip och Sofia Hellqvist. Prinsbröllopet innebar inte bara att paret hamnade i fokus när SVT direktsände, utan även Älvdalen, som är prinsessan Sofias hemort.

Sedan dess har kommunen fortsatt att dra till sig uppmärksamhet tack vare kopplingen till kungahuset.

– Vi visste att Älvdalen skulle bli uppmärksammat och då hade vi två val: Antingen strunta i det eller göra något av det. Valet var ganska givet. Vi ringde prins Daniels hemkommun Ockelbo och fick väldigt många bra tips, säger projektledaren för Älska Älvdalen, Ing-Marie Bergma till Land.

Hyllat sin hembygd

Prinsessan har hyllat sin hembygd under det gångna året och när prinsparet gjorde sitt första officiella besök i Älvdalen visade det sig att kärleken var besvarad: tårfyllda känslor svallade från både prinsessan och folket.

I intervjun i Land säger Sofia att hon är stolt över sina rötter i Älvdalen och Dalarna. Och hon känner sig mycket hedrad över att få utmärkelsen Årets Lantis 2015.

För kommunen har det blivit rena vinstlotten. Värdet av prinsessfebern uppskattas till 130 miljoner – bara under det första halvåret, skriver Land.

Andra kändisar på listan är bland andra Babben Larsson och Sverker Oloffson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag