Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prinsessan Sofia kan få hedersuppdraget

Den 7 juni ska prins Oscar döpas.Foto: Kungahuset
Stark kandidat. Snart väntar kungligt dop. Då kan prinsessan Sofia få det största hedersuppdraget sedan sin kungliga titel: Gudmor åt prins Oscar.Foto: Pelle T Nilsson / STELLA PICTURES
Prinsessan Madeleine är ett av Daniel och Victorias val.Foto: Pascal Le Segretain / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Prinsessan Sofia kan få det största hedersuppdraget sedan kungliga titeln: Gudmor åt prins Oscar.

Hon är en av de som kronprinsessan Victoria och prins Daniel har allra högst på sin lista över gudföräldrar till det kungliga dopet.

Tillsammans med prinsessan Madeleine.

Detta är en fadder

• För att bli fadder krävs att faddern själv är döpt. Det är det ett hedersuppdrag och uppgiften är "att visa vägen i livet och finnas där för att stötta och uppmuntra.

• I svensk tradition har fadder även gått under namnet gudfar eller gudmor och de har fyllde förr i tiden även en social institution. Om dopbarnets föräldrar dog trädde gudföräldrarna in som vårdnadshavare", enligt Svenska kyrkan.

Så är en fadder, enligt Svenska kyrkan

• Kom ihåg dopdagen genom att skicka en hälsning till dopbarnet.

• Bjud med dopbarnet med jämna mellanrum på en dag då bara ni är tillsammans, det kanske till och med kan vara på just dopdagen.

• Åk till kyrkan där dopet skedde.

• Prata om vad dopet betyder. Prata om Gud. Ät något gott. Dela tankar om livet. Det är bara fantasin som sätter gränser på vad man kan hitta på.

• Var aktiv under fadderbarnets konfirmationstid och försök att vara delaktig på konfirmationen.

Det kungliga dopet av prins Oscar kan ske i juni. Närmare bestämt den 7 juni - dagen efter nationaldagsfirandet.

Det finns flera orsaker till den 7 juni, men framför allt att det då är på dagen för 70 år sedan som vår nuvarande kung Carl XVI Gustaf döptes i samma kyrka som prins Oscar ska döpas - Slottskyrkan inne på Stockholms slott.

De andra orsakerna är att hela kungafamiljen är samlad i Stockholm med anledning av nationaldagsfirandet dagen före - det blir då ytterligare en stor kunglig dag med ett dop av prins som kommer efter storasyster Estelle i tronföljden.

Vill samla kungligheter

En annan bidragande orsak är att den 7 juni är en vanlig veckodag, tisdag, och för att kunna samla andra kungligheter från Europa krävs att det inte är en helg, då de oftast sedan länge är bokade på annat håll.

Till prins Oscars dop kommer en rad europeiska kungligheter och då framför allt kungligheter som kan vara aktuella som gudföräldrar.

Expressen kan berätta att högst på listan till gudföräldrar finns två svenska prinsessor:

Prinsessan Sofia och prinsessan Madeleine.

För Sofia skulle det vara ett hedersuppdrag som slår det mesta sedan hon av kungen fick sin kungliga titel vid bröllopet med prins Carl Philip i Slottskyrkan. Prinsessan Sofia står kronprinsessan Victoria och prins Daniel nära och i början av sin relation med prins Carl Philip var det just kronprinsessparet som stöttade henne och kom med goda råd.

Prins Daniel har hela tiden känt igen sin egen situation i Sofia att komma utifrån och komma in i de kungliga salongerna.

Madeleine också aktuell

Prinsessan Madeleine är också ett självklart val för kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Victoria är sedan tidigare gudmor åt prinsessan Leonore. Det var prins Carl Philip som blev gudfar när prinsessan Estelle föddes 2012. Madeleine har fortfarande inte fått det hedersuppdraget av storasyster Victoria och nu vid prins Oscars dop är det dags för även henne att bli gudmor.

– Dopet och gudföräldrar är ingenting vi kommunicerar ut just nu, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Är det bestämt vilka som blir gudföräldrar?

– När vi har information kommer vi att gå ut med det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.