Den 7 juni ska prins Oscar döpas. Foto: KungahusetDen 7 juni ska prins Oscar döpas. Foto: Kungahuset
Den 7 juni ska prins Oscar döpas. Foto: Kungahuset
Stark kandidat. Snart väntar kungligt dop. Då kan prinsessan Sofia få det största hedersuppdraget sedan sin kungliga titel: Gudmor åt prins Oscar. Foto: Pelle T Nilsson / STELLA PICTURESStark kandidat. Snart väntar kungligt dop. Då kan prinsessan Sofia få det största hedersuppdraget sedan sin kungliga titel: Gudmor åt prins Oscar. Foto: Pelle T Nilsson / STELLA PICTURES
Stark kandidat. Snart väntar kungligt dop. Då kan prinsessan Sofia få det största hedersuppdraget sedan sin kungliga titel: Gudmor åt prins Oscar. Foto: Pelle T Nilsson / STELLA PICTURES
Prinsessan Madeleine är ett av Daniel och Victorias val. Foto: Pascal Le Segretain / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPEPrinsessan Madeleine är ett av Daniel och Victorias val. Foto: Pascal Le Segretain / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
Prinsessan Madeleine är ett av Daniel och Victorias val. Foto: Pascal Le Segretain / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Prinsessan Sofia kan få hedersuppdraget

Publicerad

Prinsessan Sofia kan få det största hedersuppdraget sedan kungliga titeln: Gudmor åt prins Oscar.

Hon är en av de som kronprinsessan Victoria och prins Daniel har allra högst på sin lista över gudföräldrar till det kungliga dopet.

Tillsammans med prinsessan Madeleine.

Det kungliga dopet av prins Oscar kan ske i juni. Närmare bestämt den 7 juni - dagen efter nationaldagsfirandet.

Det finns flera orsaker till den 7 juni, men framför allt att det då är på dagen för 70 år sedan som vår nuvarande kung Carl XVI Gustaf döptes i samma kyrka som prins Oscar ska döpas - Slottskyrkan inne på Stockholms slott.

De andra orsakerna är att hela kungafamiljen är samlad i Stockholm med anledning av nationaldagsfirandet dagen före - det blir då ytterligare en stor kunglig dag med ett dop av prins som kommer efter storasyster Estelle i tronföljden.

Vill samla kungligheter

En annan bidragande orsak är att den 7 juni är en vanlig veckodag, tisdag, och för att kunna samla andra kungligheter från Europa krävs att det inte är en helg, då de oftast sedan länge är bokade på annat håll.

Till prins Oscars dop kommer en rad europeiska kungligheter och då framför allt kungligheter som kan vara aktuella som gudföräldrar.

Expressen kan berätta att högst på listan till gudföräldrar finns två svenska prinsessor:

Prinsessan Sofia och prinsessan Madeleine.

För Sofia skulle det vara ett hedersuppdrag som slår det mesta sedan hon av kungen fick sin kungliga titel vid bröllopet med prins Carl Philip i Slottskyrkan. Prinsessan Sofia står kronprinsessan Victoria och prins Daniel nära och i början av sin relation med prins Carl Philip var det just kronprinsessparet som stöttade henne och kom med goda råd.

Prins Daniel har hela tiden känt igen sin egen situation i Sofia att komma utifrån och komma in i de kungliga salongerna.

Madeleine också aktuell

Prinsessan Madeleine är också ett självklart val för kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Victoria är sedan tidigare gudmor åt prinsessan Leonore. Det var prins Carl Philip som blev gudfar när prinsessan Estelle föddes 2012. Madeleine har fortfarande inte fått det hedersuppdraget av storasyster Victoria och nu vid prins Oscars dop är det dags för även henne att bli gudmor.

– Dopet och gudföräldrar är ingenting vi kommunicerar ut just nu, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Är det bestämt vilka som blir gudföräldrar?

– När vi har information kommer vi att gå ut med det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag