Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prinsessan Sofia hyllades för sitt tal

Prinsessan Sofia under sitt tal på Child Forum. Foto: Torbjörn Selander
Prinsessan på Child Forum. Till vänster om henne sitter ordföranden i Afrikanska Unionen Nkosazana Dlamini-Zuma och till höger syns Child Forums Ulf Karlberg och sen Graca Machel, Nelson Mandelas änka.Foto: Torbjörn Selander
Foto: Torbjörn Selander
Kungahuset lade upp en bild från prinsessan Sofias tal på sitt Instagram-konto.Foto: Kungahuset

PRETORIA. Nelson Mandelas änka Graça Machel hyllar nu prinsessan Sofia.

Efter sin internationella debut får hon stora lovord från en Afrikas starkaste kvinnliga profiler:

– Hon var fantastisk och tror överraskade många. Det var ett otroligt starkt tal, säger Graça Machel till Expressen.

Sofia har klarat av sin internationella debut som prinsessa.

Här i Pretoria pratade hon nu på förmiddagen inför Nelson Mandelas änka Graça Machel om vikten att hjälpa utsatta barn över hela världen:

– Varje gång ett barn lider har vi ett ansvar att göra en skillnad, poängterade Sofia i sitt tal.

Efteråt hyllades hon med långa applåder och den som kom att hylla henne allra mest är Graça Machel, änka till Nelson Mandela. Hon hade full koll på att detta var Sofias stora internationella debut:

– Det var prinsessans första tal på en internationell scen och jag tror att många där inne blev överraskade.

– Jag måste säga att hon var fantastisk. Ett starkt tal som gick rakt genom. Väldigt betydande, säger Graça Machel till Expressen.

Gjorde internationell debut

Sofia är i Sydafrika utan maken prins Carl Philip och det var här i Pretoria som hon på förmiddagen gjorde sin internationella debut som prinsessa av Sverige. Som en av huvudtalarna på Global Child Forum höll hon ett brinnande tal om att hjälpa utsatta barn över hela världen:

– Jag har spenderat över fem år i det här vackra landet och arbetat med barn. Och åren dessförinnan i andra länder. Jag har sett min beskärda del av lidande och fattigdom. Men jag har också sett barns ögon lysa upp när de har fått möjligheten att forma sina egna liv.

Sofia var säker i sitt tal och de hundratals gäster inne i konferenssalen i Pretoria var imponerade av svenska prinsessan.

– Trots att det dagligen rapporteras om katastrofer över hela världen tycker jag samtidigt att så mycket bra sker hela tiden. Jag tycker det är viktigt att nämna att vi är på rätt väg. Demokratin breder ut sig och fattigdomen minskar.

Fick lång applåd

Sofia, vår allra senaste prinsessa, passade också på att skicka en hälsning från svärföräldrarna kungen och drottning Silvia som är de som 2009 grundade Global Child Forum:

– Jag vill hälsa från dem och deras önskan om att meningsfulla dialoger här i dag och en produktiv dag med barnens intresse i centrum.

Efteråt fick Sofia en lång applåd för sitt brinnande tal. Debuten som prinsessa på internationell mark var genomförd.

Graça Machel poängterade för Expressen:

– Grattis, det var riktigt bra gjort av henne! Ni ligger i framkant i ert land och ert kungahus när det gäller barnfrågor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.