Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prinsessan Sofia har lämnat Sverige

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel tog emot på Arlanda.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Tunisiens president är på statsbesök.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Prinsessan Sofia har gjort en rad officiella uppdrag sedan bröllopet i somras, men i dag saknas hon.
Foto: Sven Lindwall

Sofia har i hemlighet lämnat Sverige.

Sedan en vecka tillbaka är den gravida prinsessan nere i sin lägenhet i Sydafrika.

– Hon är i Kapstaden, bekräftar Margareta Thorgren vid hovets informationsavdelning.

Det har inte kommunicerats ut offentligt, men Expressen kan berätta att gravida prinsessan Sofia lämnade Sverige för över en vecka sedan för att åka till sitt boende i Kapstaden.

Prinsessan Sofia äger sedan exakt ett år tillbaka en lägenhet i Sydafrika och bostaden som Sofia köpte i november 2014 ligger i exklusiva området Sea Point - bara ett par hundra meter från Atlanten och områdets mest berömda strandpromenad.

Sedan en dryg vecka tillbaka är hon i Kapstaden och i dag när Tunisiens president Beji Caid Essebsi och hans fru Saida Caid Essebsi kommer till Sverige på statsbesök saknas prinsessan Sofia för första gången sedan i somras vid kungaparets sida. Men framför allt vid prins Carl Philips sida.

Nu på förmiddagen togs presidenten och hans hustru emot på Arlanda av kronprinsessan Victoria och prins Daniel och vid själva välkomstceremonin inne vid Stockholms slott är det kungen och drottning Silvia som tar emot.

"Är i Sydafrika"

Prinsessan Sofia som har gjort en rad officiella uppdrag som prinsessa sedan bröllopet i somras skulle om hon hade varit hemma funnits vid kungafamiljens sida i dag. Prins Carl Philip finns med i officiella programmet för först ett gruppfoto vid Stockholms slott.

Det har varit ett oerhört hektiskt schema för den gravida prinsessan med allt från rundresa i Värmland, Dalarna, Sverigemiddag, riksmötets öppnande, prins Nicolas dop, offentliggörandet av att hon och prins Carl Philip ska bli föräldrar och stor officiell resa till Sydafrika.

Hovet bekräftar att gravida prinsessan Sofia inte finns på plats i landet:

– Nej, hon är sedan en vecka tillbaka i Sydafrika, berättar Margareta Thorgren.

Vad gör hon där?

– Hon är där bland annat för Project Playground som i dagarna firar fem år. Det är något som prinsessan har planerat sedan länge tillbaka.

Enligt uppgift kommer Sofia att stanna kvar i Sydafrika och kommer tillbaka till Sverige tidigast i slutet av nästa vecka. Nästa första officiella programpunkt i hennes kalender är ett styrelsemöte i Global Child Forum på Stockholms slott den 16 november. Dit är det nästan två veckor.

Sofias boende i Kapstaden:

– Bostaden ligger i Sea Point. Området består av lokal befolkning och turism. Bara ett par kilometer bort ligger Sydafrikas mest dyrbara tomter.

– Sea Point ligger mellan Waterfront och Camps Bay - Sydafrikas motsvarighet till Franska rivieran. Området var tidigare hårt drabbat av kriminalitet, men det är numera stävjat av lokala polisen.

–1,8 kilometer från lägenheten ligger hennes livsverk Project Playground. Tar ungefär 30 minuter att köra i rusningstrafik.

– I sydafrikanska fastighetsregistret, The South African Registrar of Deeds, framgår att prinsessan Sofia köpte lägenheten inne i centrala Kapstaden den 2 november 2014. Alltså knappt sex månader efter att hon och prins Carl Philip hade förlovat sig och ett drygt halvår före bröllopet nu i juni i Slottskyrkan i Stockholm. Bostaden som Sofia köpte är registrerad på henne som "privatperson" och under namnet "Hellqvist Sofia Kristina" och med detaljen: "ogift".

– Köpekontraktet skrevs under i november 2014, men det var först den 13 mars 2015 - på dagen tre månader före det kungliga bröllopet - som Sofia blev registrerad som ägare av lägenheten. Lägenheten ligger på andra våningen i bostadshuset som består av 105 lägenheter och är på 72 kvadratmeter. Huset är bevakat 24 timmar om dygnet och har allt från pool till ett välutrustat gym till tvättstuga.

– I kontraktet framgår att köpeskillingen var 1,9 miljoner sydafrikanska rand, 1,3 miljoner svenska kronor med den tidens växlingskurs.

– I samma äger föräldrarna till en av Sofias absolut bästa väninnor Frida Vesterberg också en lägenhet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.