Live-published photos and videos via Shootitlive

Prins Carl Philip visar med händerna hur stor den lille prinsen var när han föddes. Foto: / SVEN LINDWALL EXPPrins Carl Philip visar med händerna hur stor den lille prinsen var när han föddes. Foto: / SVEN LINDWALL EXP
Prins Carl Philip visar med händerna hur stor den lille prinsen var när han föddes. Foto: / SVEN LINDWALL EXP
Bebislycka! Foto: David Sica / STELLA PICTURESBebislycka! Foto: David Sica / STELLA PICTURES
Bebislycka! Foto: David Sica / STELLA PICTURES
Drottning Silvia var jätteglad när hon nåddes av beskedet att hon blivit farmor. Foto: Johannes Worsøe BergDrottning Silvia var jätteglad när hon nåddes av beskedet att hon blivit farmor. Foto: Johannes Worsøe Berg
Drottning Silvia var jätteglad när hon nåddes av beskedet att hon blivit farmor.  Foto: Johannes Worsøe Berg
Barnet nedkom 18.25 under tisdagen på Danderyds sjukhus. Foto: (C) Pelle T Nilsson / STELLA PICTURESBarnet nedkom 18.25 under tisdagen på Danderyds sjukhus. Foto: (C) Pelle T Nilsson / STELLA PICTURES
Barnet nedkom 18.25 under tisdagen på Danderyds sjukhus. Foto: (C) Pelle T Nilsson / STELLA PICTURES
Så här såg den kommuniké ut som släpptes på hovets hemsida tidigare under tisdagskvällen.Så här såg den kommuniké ut som släpptes på hovets hemsida tidigare under tisdagskvällen.
Så här såg den kommuniké ut som släpptes på hovets hemsida tidigare under tisdagskvällen.

Prinsessan Sofia har fått en liten prins

Publicerad

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip har blivit föräldrar.

– För mig och min fru är detta det största som hänt oss, känslorna går inte att sätta ord på, kärlek är det enda jag tänker på, nu är vi en familj, säger prins Carl Philip i ett känslosamt uttalande om sin prinsessa.

En ny prins är född. 18:28 på tisdagen fick prinsessan Sofia och prins Carl Philip en frisk och kry 49 centimeter lång pojke som vägde 3595 gram.

– Det blev en liten kille, en son, som vi så klart är otroligt glada för, sade prins Carl Philip, rörd till tårar över att ha blivit pappa.

I ett uttalande under kvällen sa prinsen även:

– Det är en gåva att bli förälder. Jag är full av beundran av min frus och alla kvinnors kraft att bära och ge liv.

Prins Carl Philip: "Otroliga känslor"

Någon gång tidigt under gårdagen anlände Carl Philip och prinsessan Sofia till förlossningsavdelningen på Danderyds sjukhus i Stockholm.

Men först 19:44 berättade hovet om den nyfödda på sin hemsida. Där meddelade riksmarskalk Svante Lindqvist att prinsessan Sofia fött ett friskt och välmående barn.

Några minuter efter utsatt tid, vid 21.30, kom prins Carl Philip överlycklig in i sjukhusets aula och började glädjestrålande berätta.

– För mig och min fru är det här självklart en stor dag med massa känslor. Orden går inte att beskriva. Det har varit en väldigt omtumlande dag.

– Jag är förundrad över, som min svåger har sagt, över kvinnornas kraft. Att få vara med och se Sofia gå igenom det här, det är otroliga känslor.

 

LÄS MER: Läkarteamet hade förberett sig i månader

 

En sak blev en överraskning till och med för prinsparet själva – att den nyfödda kungligheten var en pojke.

– Vi hade valt att inte ta reda på det. Vi vill att det skulle bli en big surprise, säger Carl Philip.

Före kärlekshyllningen till prinsessan Sofia berättade prins Carl Phlip ingående om sin nyfödde son.

Han presenterade både vikt och längd, alltså 49 centimeter och 3595 gram, fortsatte sen att berätta om sina känslor och klämde till slut fram det som alla väntade på: om det var en pojke eller flicka.

– Det blev en liten kille, en son, som vi så klart är otroligt glada för, sade han.

Han måttade sedan med händerna för att visa hur stor pojken var.

– Han var ungefär så här, sade han och sträckte ut händerna.

På frågan om vem barnet var mest likt, mamma eller pappa, svarade prinsen:

– Jag tror det blir en väldigt bra mix mellan oss två.

Klippte navelsträngen

Prins Carl Philip strålade av lycka under hela presskonferensen. Han va lättsam, skojade till det och svarade skrattande på många av frågorna.

Sen berättade han om sina starka känslor och att både han och prinsessan grät när det fick se sin son.

– Det var oundvikligt.

Prinsen klippte själv navelsträngen och hyllade åter sin hustru för hennes styrka.

– Att få vara med om det här och se Sofia gå igenom det här är hisnande. Sofia gjorde en fantastisk förlossning och gjorde allt rätt. Hon var jätteduktig.

 

LÄS MER: Förbryllade åskådarna räknade inte med Siri

 

Barnmorskan Anna Ståhl berättar att prinsessan Sofia var den första att hålla den nyfödde i sina armar och att han gjorde sig väl hörd.

– Han har ett par bra lungor kan man säga, sade prinsen.

Prinsen berättade själv att hans son är mörkhårig.

– Han har en liten tydlig haka, men det har ju både Sofia och Carl Philip så det är svårt att se varifrån den kommer. Han brås på sin mamma och sin pappa, men det är svårt att se vem han kommer likna, säger barnmorskan Anna Ståhl.

Väljer mellan två namn

De nyblivna föräldrarna har redan diskuterat namn och inför födseln hade de kommit överens om två alternativ, beroende på om det skulle bli en pojke eller flicka.

– Vi hade två namn som vi valde mellan. Vi har inte spikat hundra men näst intill, säger prins Carl Philip.

 

LÄS MER: Drottningen överraskad i New York

 

För hovets del har planerna för den kungliga födseln förberetts länge.

– Vi har varit väldigt spända när det gäller den här förlossningen också. Det känns också bra att det inte krockar med kungens födelsedag, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Namnen på torsdag

På torsdagen kommer hovet att hålla konselj på kungliga slottet. Då kommer kungen att informera om barnets namn, titel och tilltalsnamn. Det är också då som man meddelar vilket hertigdöme som prinsen tilldelats.

I Slottskyrkan på fredagen klockan tolv kommer det att vara Te Deum. Det är en gammal kyrklig tacksägelsegudstjänst som sker vid stora kungliga händelser.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag