Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill har fått barn igen. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅPrinsessan Madeleine och Chris O'Neill har fått barn igen. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ
Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill har fått barn igen. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ
Hovet meddelade i somras att prinsessan var gravid. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURESHovet meddelade i somras att prinsessan var gravid. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Hovet meddelade i somras att prinsessan var gravid. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

Prinsessan Madeleine och Chris har fått en dotter

Publicerad

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill fick klockan 00.41 i natt en dotter på Danderyds sjukhus.

– Vi är mycket glada över tillökningen i vår familj, säger Chris O'Neill i ett pressmeddelande.

Vanligtvis brukar det hållas en presskonferens efter en kunglig födsel – men inte denna gång.

Margareta Thorgren, hovets presschef, berättar i Expressen TV om den glada nyheten:

– Allt har gått bra. Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill åkte in sent i går kväll till Danderyds sjukhus. 00.41 så kom det ut en liten flicka. Den här förlossningen har gått väldigt snabbt. Prinsessan Madeleine mår bra och barnet mår bra. 

Det här är parets tredje barn. 

Under fredagsmorgonen gick hovet ut med den glada nyheten på sin webbplats:

"Riksmarskalksämbetet har glädjen att meddela att H.K.H. Prinsessan Madeleine fredagen den 9 mars 2018 klockan 00.41 nedkom med ett friskt och välmående barn på Danderyds sjukhus. Såväl mor som barn mår bra", skriver riksmarskalken i en kommuniké.

Gratulationer från Stefan Löfven till prinsessan Madeleine och Chris 

Den nyfödda flickan vägde 3465 gram och är 50 centimeter lång. 

Under fredagsförmiddagen kom det gratulationer, bland annat från regeringen, signerade statsminister Stefan Löfven:

– Jag vill framföra mina varmaste lyckönskningar till Prinsessan Madeleine och herr Christopher O’Neill som har blivit föräldrar igen. Stort grattis till hela familjen och särskilt till de nyblivna storasyskonen Leonore och Nicolas, säger statsminister Stefan Löfven, står det i ett pressmeddelandet. 

Chris O´Neil: "Vi är mycket glada över tillökningen"

Pappa Chris O'Neill var med på Danderyds sjukhus under förlossningen:

– Vi är mycket glada över tillökningen i vår familj och att Leonore och Nicolas har fått sitt efterlängtade syskon. De ser mycket fram emot att träffa sin nya lillasyster, säger Chris O’Neill i ett pressmeddelande.

https://www.instagram.com/p/BgGAVNinzSS/?hl=sv&taken-by=kungahuset

Delar av kungafamiljen, däribland prinsessan Madeleine, har resor inplanerade under mars månad. 

Kommer de att ställas in nu, med tanke på att prinsessan fått tillökning?

– Man kan inte riktigt beräkna när ett barn föds, säger Margareta Thorgren. Därför har marsplaneringen gått på för fullt som vanligt. Det som händer i dag är att kungen och drottningen, som är nere i Schweiz, är på väg tillbaka till Sverige.

Hur länge kommer prinsessan och hennes make stanna kvar på sjukhuset?

– Det vet jag inte. Men just nu är de på Danderyds sjukhus. Det här första dygnet, med ett litet barn, är förstås väldigt viktigt. Men under dagen kommer syskonen säkerligen att få träffa sin lillasyster. 

Ingen presskonferens på sjukhuset för Madeleine och Chris

I vanliga fall brukar det hållas en presskonferens på sjukhuset direkt efter en kunglig förlossning. Men inte denna, meddelar hovet.

– Redan under planeringsstadiet bestämdes detta av prinsessparet, i samråd med hovets informationsavdelning, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Varför?

– Det är så det är bestämt.

Då parets dotter föddes på en fredag kommer den efterföljande konseljen att hållas först på måndag, följt av ett tedeum. 

– Under konseljen berättar kungen vad för namn och vilket landskap den här lilla, lilla prinsessan kommer att få, säger Margareta Thorgren. 

Prinsessan Madeleine och Chris har fått sitt tredje barn

Paret, som bor i London, meddelade i början av februari att de planerade för en förlossning i Sverige.

De avsåg då också att privat betala för kostnaderna för vård i samband med förlossningen. 

– Om man som utlandssvensk nyttjar sjukvården i Sverige medför det en kostnad. Den kommer prinsessparet att betala för med sina privata medel, sa Margareta Thorgren, informationschef vid hovet, då.

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill har två barn sedan tidigare. Prinsessan Leonore, 4, föddes i New York när paret bodde där. Prins Nicolas, 2, föddes i Stockholm strax innan det att familjen flyttade till London.

Leonore och Nicholas har fått en lillasyster. Foto: ERIK SIMANDER / TT NYHETSBYRÅN

Det nya barnet får plats nummer tio i tronföljden och hamnar därmed sist. Först i tronföljden är kronprinsessan Victoria följt av prinsessan Estelle och prins Oscar. Därefter kommer prins Carl Philip med sina barn, och sist prinsessan Madeleine med sina.

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill reste hem till Sverige för förlossningen i mitten av februari.

Prinsessan Madeleine: "Ser fram emot att fyra blir fem"

Hovet meddelade i augusti förra året att prinsessparet väntade sitt tredje barn.

"Vi ser fram emot att fyra blir fem", skrev Madeleine då själv om beskedet att familjen växer på sin Facebooksida.

Beskedet kom väldigt tidigt – sju månader före beräknad nedkomst – vilket berodde på att hovet behövde krishantera.

– Vi fick indikationer på att den här informationen började bli känd, sa Margareta Thorgren, informationschef vid hovet, när de gick ut med informationen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag