Foto: Suvad Mrkonjic
 Foto: Suvad Mrkonjic

Prinsessan Madeleine har fött en dotter

Publicerad

Natten till fredagen fick Sverige en ny prinsessa.

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill har fått en dotter som föddes på ett sjukhus i New York.

Kungen och drottningen är på väg till New York.

– Allting har gått bra. Mor och barn mår väl, säger Annika Sönnerberg, informationschef vid hovet.

Kungahuset har fått tillökning. Klockan 22.41, lokal tid, födde prinsessan Madeleine en liten flicka på Presbyterian Weill Cornell Medical Center i New York.

Såväl mor som barn mår bra, berättar hovets informationschef Annika Sönnerberg för Expressen. Chris O'Neill var på plats på sjukhuset under hela födseln. Det är ännu oklart hur lång flickan är samt vad hon väger. Hovet har heller inte gått ut med något namn.

Expressens reporter Linda Forsell mötte en trött och upprymd Chris O´Neill vid entrén till sjukhuset Cornell Medical Center vid 02-tiden i morse lokal New York-tid. Han gick ut genom dörrarna iklädd en dunjacka och talade en längre stund i mobiltelefon. Men han ville inte kommentera nytillskottet i familjen.

Särskilt intyg till kungen

Prinsessan Madeleine avslöjade förra året på en sida för så kallade babyshowers att hon skulle få en flicka och att nedkomsten var beräknad till den 25 februari.

– Mitt besked var i månadsskiftet februari, mars men man kan inte planera när ett litet barn ska komma, så nu blev det den 21 februari, säger Annika Sönnerberg till Expressen.

Eftersom den nya prinsessan är född i New York och inte i Sverige, så har den så kallade vittnesbekräftelsen inte gått till som den brukar.

Enligt ett pressmeddelande från hovet kommer två läkare på det aktuella sjukhuset, i ett särskilt intyg till kungen, bekräfta att de deltagit under födseln och att barnet verkligen är prinsessan Madeleines dotter.

"Alla väldigt glada"

Tanken var att drottning Silvia, enligt uppgifter till Expressen.se, skulle vara på plats i New York för att välkomna sitt barnbarn till världen. Men drottningen hann inte i tid.

– Kungen och drottningen är kvar i Stockholm just nu, säger Sönnerberg, som berättar att Kungafamiljen är väldigt glada över nytillskottet.

Hovet bekräftar att kungaparet är på väg till New York och planerar att landa i eftermiddag lokal tid.

Reinfeldt gratulerar

Statsminister Fredrik Reinfeldt skickar en grattishälsning via sin pressekreterare:

"Mina varmaste gratulationer till prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill som i dag har blivit föräldrar till en liten flicka. Det är en stor dag för Kungahuset och för de nyblivna föräldrarna. Vi är många som i dag gläds med Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill".

Barnets vikt har ännu inte meddelats officiellt.

Expressen.se har tidigare skrivet att kungen dagen efter födseln ska sammankalla hela regeringen för en extrainsatt konselj. Där ska kungen i egenskap av statschef och sittande regent meddela vilken titel barnbarnet kommer få och vilka namn föräldrarna har valt till sitt barn.

Blir nummer fem i ordningen

Den oväntade tidpunkten för födseln har dock fått kungen att ändra sina planer. På sin hemsida skriver hovet att konseljen på Kungliga slottet inte blir de närmaste dagarna.

"Dock kommer konselj inte att hållas dagen efter Prinsessans nedkomst eller under helgen", skriver hovet i ett pressmeddelande.

– Namnet på prinsessan kommer att tillkännages vid konseljen som hålls någon gång nästa vecka, säger Sönnerberg till Expressen.

Enligt Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet, menar att barnet är ett välkommet tillskott för monarkin.

– Vi har en successionsordning i Sverige som gör att bara en liten krets av människor kan beträda tronen. Det nyfödda barnet vidgar denna lilla krets något. Hon blir nummer fem i successionsordningen efter Victoria, Estelle, Carl Philip och Madeleine, säger han till TT.

21 kanonskott

Att barnet fötts i USA har ingen större betydelse enligt Dick Harrison:

– Flera av våra kungligheter har fötts utomlands under historiens gång. Det avgörande är i stället var barnet växer upp och vad detta medför. Det finns inga klara regler, men ingår man i successionsordningen måste man kunna tala svenska perfekt.

Den 2 mars klockan 14 ska Te Deum, en tacksägelsegudstjänst, hållas i Slottskyrkan på Kungliga slottet.

Enligt uppgift till Expressen.se har kungen redan bestämt att Madeleines dotter får titeln prinsessan och även hertiginna-titel.

Under dagen kommer 21 kanonskott att skjutas från salutstationer över hela landet och även allmän flaggning på alla kungliga slott.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag