Prinsessan Madeleine gifter sig med Chris

Publicerad

Prinsessan Madeleine har förlovat sig.

Hon och numera fästmannen Chris O'Neill ska gifta sig 2013.

Bara ett fåtal personer inom hovet visste om nyheten innan paret själva berättade om den under förmiddagen.

Expressen kan i dag avslöja att prinsessan Madeleine har förlovat sig.

I största hemlighet har hon och sambon Chris O'Neill växlat ringar i New York.

Kungafamiljen och nyckelpersoner inom hovet är informerade och meningen är att kungen personligen ska avslöja nyheten för resten av Sverige inom kort.

– Vi kommer att kommentera på vår hemsida det som har skrivits, någon gång efter klockan nio. Vi kommenterar inget innan dess, säger Hovets informationschef Bertil Ternert till Expressen.se.

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill har också bestämt bröllop och det ska ske nästa år. Det kan äga rum redan till sommaren, men paret tittar även på att ha det nästa vinter.

Det var för snart en månad sedan som amerikanske affärsmannen Chris O'Neill friade till prinsessan Madeleine. De har varit ett par i knappt två år och prinsessan Madeleine hade inte räknat med att pojkvännen och numera sambon skulle fria redan under 2012.

Det var i New York som Chris O'Neill friade och han hade i förväg informerat och frågat kungen om hans dotters hand. Även resten av kungafamiljen visste om den stundande förlovningen.

Firade förlovningen på restaurang

Kungaparet åkte strax efter till USA för en officiell resa till New York och Minneapolis. Planeringen från början var att de skulle åka raka vägen hem från Minneapolis till Stockholm, men valde att åka förbi New York. Det fanns ett enda skäl: Fira förlovningen.

Kungen och drottningen var under en kväll tillsammans med dottern Madeleine och Chris O'Neill. Förlovningen firades först hemma hos paret i deras lägenhet på Manhattan och senare på kvällen på exklusiva restaurangen Mr Chow. Med på restaurangen var även kungens adjutant och hovets informationsdirektör Bertil Ternert och ett antal livvakter. De trodde alla att det var en vanlig söndagsmiddag - inte ens de hade en aning om att kungaparet var där för att fira dotterns förlovning.

För prinssessan Madeleine var förlovningen efterlängtad. Ända sedan det kraschade förhållandet med Jonas Bergström 2010 har hon drömt om att bilda familj. Hon och Jonas Bergström förlovade sig 12 juni 2009 på Capri och tillkännagav nyheten två månader senare på Solliden på Öland.

Bröllop nästa år

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill planerar att gifta sig 2013. Var och exakt när är dock långt från planerat.

I hovets officiella kalender står kungen och kronprinsessan uppsatta på en informationskonselj på Stockholms slott på fredag. Konselj hålls vanligtvis tre till fyra gånger per år och det är då kungen som statschef blir informerad av regeringen om det aktuella läget i Sverige. Konseljen är även ett tillfälle då kungen eller kronprinsessan kan informera regeringen om stora nyheter inom kungafamiljen.

När kronprinsessan Victoria och prins Daniel förlovade sig i februari 2009 var det vid en konselj som nyheten bekräftades för regeringen. Statsminister Fredrik Reinfeldt hade dock i förväg vid ett möte på Drottningholms slott fått informationen av kungen personligen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag