Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prinsessan Madeleine gifter sig med Chris

Prinsessan Madeleine har förlovat sig.

Hon och numera fästmannen Chris O'Neill ska gifta sig 2013.

Bara ett fåtal personer inom hovet visste om nyheten innan paret själva berättade om den under förmiddagen.

Expressen kan i dag avslöja att prinsessan Madeleine har förlovat sig.

I största hemlighet har hon och sambon Chris O'Neill växlat ringar i New York.

Kungafamiljen och nyckelpersoner inom hovet är informerade och meningen är att kungen personligen ska avslöja nyheten för resten av Sverige inom kort.

– Vi kommer att kommentera på vår hemsida det som har skrivits, någon gång efter klockan nio. Vi kommenterar inget innan dess, säger Hovets informationschef Bertil Ternert till Expressen.se.

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill har också bestämt bröllop och det ska ske nästa år. Det kan äga rum redan till sommaren, men paret tittar även på att ha det nästa vinter.

Det var för snart en månad sedan som amerikanske affärsmannen Chris O'Neill friade till prinsessan Madeleine. De har varit ett par i knappt två år och prinsessan Madeleine hade inte räknat med att pojkvännen och numera sambon skulle fria redan under 2012.

Det var i New York som Chris O'Neill friade och han hade i förväg informerat och frågat kungen om hans dotters hand. Även resten av kungafamiljen visste om den stundande förlovningen.

Firade förlovningen på restaurang

Kungaparet åkte strax efter till USA för en officiell resa till New York och Minneapolis. Planeringen från början var att de skulle åka raka vägen hem från Minneapolis till Stockholm, men valde att åka förbi New York. Det fanns ett enda skäl: Fira förlovningen.

Kungen och drottningen var under en kväll tillsammans med dottern Madeleine och Chris O'Neill. Förlovningen firades först hemma hos paret i deras lägenhet på Manhattan och senare på kvällen på exklusiva restaurangen Mr Chow. Med på restaurangen var även kungens adjutant och hovets informationsdirektör Bertil Ternert och ett antal livvakter. De trodde alla att det var en vanlig söndagsmiddag - inte ens de hade en aning om att kungaparet var där för att fira dotterns förlovning.

För prinssessan Madeleine var förlovningen efterlängtad. Ända sedan det kraschade förhållandet med Jonas Bergström 2010 har hon drömt om att bilda familj. Hon och Jonas Bergström förlovade sig 12 juni 2009 på Capri och tillkännagav nyheten två månader senare på Solliden på Öland.

Bröllop nästa år

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill planerar att gifta sig 2013. Var och exakt när är dock långt från planerat.

I hovets officiella kalender står kungen och kronprinsessan uppsatta på en informationskonselj på Stockholms slott på fredag. Konselj hålls vanligtvis tre till fyra gånger per år och det är då kungen som statschef blir informerad av regeringen om det aktuella läget i Sverige. Konseljen är även ett tillfälle då kungen eller kronprinsessan kan informera regeringen om stora nyheter inom kungafamiljen.

När kronprinsessan Victoria och prins Daniel förlovade sig i februari 2009 var det vid en konselj som nyheten bekräftades för regeringen. Statsminister Fredrik Reinfeldt hade dock i förväg vid ett möte på Drottningholms slott fått informationen av kungen personligen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.