Prinsessan Madeleine med familj flyttar hem. Foto: All Over PressPrinsessan Madeleine med familj flyttar hem. Foto: All Over Press
Prinsessan Madeleine med familj flyttar hem. Foto: All Over Press
Prinsessan Leonore får bekanta sig med Sverige på allvar framöver när familjen flyttar. Foto: Willi Schneider/RexPrinsessan Leonore får bekanta sig med Sverige på allvar framöver när familjen flyttar. Foto: Willi Schneider/Rex
Prinsessan Leonore får bekanta sig med Sverige på allvar framöver när familjen flyttar. Foto: Willi Schneider/Rex
Hovet bekräftar att planen är att parets andra barn ska födas i Sverige. Foto: All Over PressHovet bekräftar att planen är att parets andra barn ska födas i Sverige. Foto: All Over Press
Hovet bekräftar att planen är att parets andra barn ska födas i Sverige. Foto: All Over Press
Dokumentet från Skatteverket visar att prinsessparet bosätter sig permanent i Sverige. Foto: David SicaDokumentet från Skatteverket visar att prinsessparet bosätter sig permanent i Sverige. Foto: David Sica
Dokumentet från Skatteverket visar att prinsessparet bosätter sig permanent i Sverige. Foto: David Sica
Paret vid ett besök i Gävle nyligen. Foto: David SicaParet vid ett besök i Gävle nyligen. Foto: David Sica
Paret vid ett besök i Gävle nyligen. Foto: David Sica

Prinsessan Madeleine flyttar hem till Sverige

Publicerad

Prinsessan Madeleine och Chris O´Neill väljer oväntat Sverige som nytt hemland.

Dokumentet från Skatteverket visar att prinsessparet bosätter sig permanent i Sverige.

Hovet bekräftar att planen är att parets andra barn ska födas i Sverige.

Det var i mars 2012 som prinsessan Madeleine valde att göra det oväntade beslutet att skriva ut sig från Sverige - emigrera och bosätta sig i USA. Det är snart tre år sedan men nu visar dokument från Skatteverket att prinsessan sedan den 3 februari, i tisdags, är skriven i Sverige igen.

– Madeleine besökte personligen Skatteverket och träffade en handläggare. När du vill skriva in dig igen i Sverige krävs det att du personligen infinner dig på Skatteverket, berättar Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på folkbokföring vid Skatteverket.

På ansökan till Skatteverket framgår också att även maken Chris O'Neill, eller Christopher Paul O'Neill som Madeleine har skrivit på dokumentet, också vill invandra till Sverige. Även dottern prinsessan Leonore finns också med i ansökan och under frågan "vad är din avsikt med vistelsen i Sverige?" svarar Madeleine: "Bosättning".

– Vid en sådan här ansökan står det i folkbokföringslagen att längden på vistelsen i Sverige måste vara minst ett år. I alla fall som avsikt, förklarar Tobias Wijk på Skatteverket.

"Parets avsikt"

Prinsessan Madeleine verkar dock ha som ambition att nu stanna i Sverige längre än ett år för under rubriken "Min vistelse i Sverige" har prinsessan kryssat i alternativet "Jag ska bo i Sverige" och skrivit "permanent". Hon kunde också ha valt att tidsspecificera sin vistelse, men väljer just "permanent".

– Ja, det verkar ju vara parets avsikt i och med att de har valt det alternativet i sin ansökan, säger Tobias Wijk.

– Det här är en ganska enkel process. Inget komplicerat, förklarar Tobias Wijk.

Hovets informationschef Margareta Thorgren:

Margareta ThorgrenFoto: Kungahuset.se

– Det stämmer att prinsessan Madeleine är folkbokförd i Sverige sedan den 3 februari.

Varför?

– Därför att man ska vara folkbokförd där man bor.

Hur länge stannar hon i Sverige?

– Nu och framöver är Stockholm basen för familjen.

Ska hon föda i Stockholm?

– Prinsessan planerar att föda sitt andra barn i Sverige, bekräftar Margareta Thorgren.

Vilket sjukhus?

–  Det är ännu inte bestämt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag