Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Prinsessan Lilian i dödsdrama på bal

Det festande sällskapets lokaler ligger vid Kungsträdgården i Stockholm.
Prinsessan Lilian, 90, hamnade mitt i ett drama när en man höll på att dö vid middagsbordet.
Mannen segnade ned med hjärtstillestånd efter en hjärtinfarkt.
Prinsessans bordsgranne, professor Wilhelm Engström, 52, räddade mannens liv - medan Lilian höll övriga gäster lugna.
Professor Wilhelm Engström deltog i festen och räddade mannens liv.
Mannens hjärta stod stilla. Prinsessan Lilian och de övriga vid bordet satt och konverserade när de plötsligt såg hur en av gästerna, en äldre officer, sjönk ihop.
Prinsessan Lilian var i lördags inbjuden till Swedish-British societys S:t Andrewsbal i Sällskapets lokaler vid Kungsträdgården i Stockholm. Prinsessan satt vid honnörsbordet, bredvid bland andra brittiske ambassadören Anthony Cary och den svensk-brittiska föreningens vice president Wilhelm Engström. Enligt föreningens sekreterare Ulf Adlen inträffade dramat i början av middagen med 130 gäster.

Gästen sjönk ihop

Lilian och de övriga vid bordet satt och konverserade när de plötsligt såg hur en av gästerna, en äldre officer, sjönk ihop. - Wilhelm Engström gjorde en fantastisk insats. Han räddade mannens liv, berättar en av gästerna för Expressen. - Det var en utomordentligt stor tillgång att ha läkare direkt på plats, säger Ulf Adlen. Mannens hjärta stod stilla, nu handlade det om minuter att få i gång hjärtat innan det skulle vara för sent. Wilhelm Engström, läkare och professor i patologi vid Lantbruksuniversitetet i Uppsala, tog kommandot. Ytterligare en läkare som fanns bland gästerna hjälpte också till.

Vårdas på sjukhus

- Jag fick hjälp med hjärtmassagen, medan jag ventilerade mannen - jag blåste, alltså, säger Wilhelm Engström till Expressen. Mannen fördes till sjukhus där han fortfarande vårdas. Under tiden som de två läkarna kämpade med mannens liv i den tjusiga matsalen uppstod nästan hysteri. - Prinsessan Lilian lugnade ned omgivningen. Hon var fantastisk, säger en gäst. Wilhelm Engström säger: - Det förvånar mig inte alls, för prinsessan Lilian är den sortens person.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!