Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Prinsessan Lilian har avlidit - blev 97 år

Prinsessan Lilian är död, blev 97 år gammal. Foto: Christian Örnberg

Prinsessan Lilian har avlidit. Hon somnade in stilla under eftermiddagen i sitt hem på Djurgården i Stockholm, uppger hovet.

– Hon var glad, livlig och humoristisk, säger hovexperten och hovets tidigare informationschef Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Prinsessan Lilian somnade in under eftermiddagen, uppger hovet, som tillkännagav prinsessans bortgång senare på sin hemsida.

Beskedet, som DN.se var först med att berätta om, har nu börjat spridas mellan de anhöriga till prinsessan Lilian.

Hovets informationschef Bertil Ternert har ännu inte gått att nå.

Elisabeth Tarras-Wahlberg, hovexpert och tidigare informationschef vid hovet fick beskedet under kvällen.

– I arbetet med boken som jag skrev om henne så besökte jag henne i hennes hem och lärde känna henne. Hon var glad, livlig och humoristisk, säger hon till Expressen.se.

– Det är ju en generation av kungligheter som går ur tiden, fortsätter Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Föddes i Wales

Prinsessan Lilian föddes den 30 augusti 1915 i Swansea, Wales. Hon var dotter till William och Gladys Mary Davies. I ett första äktenskap var hon gift med skådespelaren Ivan Craig, äktenskapet upplöstes 1947.

Under andra världskriget mötte hon prins Bertil. Efter kriget flyttade de ihop i Sverige och bosatte sig i Villa Solbacken på Djurgården. De hade då inte möjlighet att gifta sig, skaffa barn eller uppträda tillsammans offentligt. Paret hade en tillflyktsort i prins Bertils hus Villa Mirage i Sainte-Maxime på Franska rivieran.

Först 1976 fick de tillstånd att gifta sig och bröllopet skedde i Drottningholms slottskapell den 7 december 1976. Paret var gifta under 21 år tills prins Bertil gick bort 1997.

Prinsessan Lilian var svensk prinsessa och hertiginna av Halland.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!