Det bjöds på stort sagokalas på slottet, tillsammans med Madeleine och Leonore, här längst fram i rosa klänning. Foto: Kate Gabor, Kungahuset.seDet bjöds på stort sagokalas på slottet, tillsammans med Madeleine och Leonore, här längst fram i rosa klänning. Foto: Kate Gabor, Kungahuset.se
Det bjöds på stort sagokalas på slottet, tillsammans med Madeleine och Leonore, här längst fram i rosa klänning. Foto: Kate Gabor, Kungahuset.se
Det bjöds även på magisk underhållning i form av Tobbe Trollkarl. Foto: Kate Gabor, Kungahuset.seDet bjöds även på magisk underhållning i form av Tobbe Trollkarl. Foto: Kate Gabor, Kungahuset.se
Det bjöds även på magisk underhållning i form av Tobbe Trollkarl. Foto: Kate Gabor, Kungahuset.se

Prinsessan Leonores sagokalas på slottet

Publicerad

I dag var det prins- och prinsessfest på Stockholms slott.

Tolv barn fick via stiftelsen Min stora dag fira sagokalas tillsammans med prinsessan Madeleine och hennes dotter prinsessan Leonore.

Självklart var alla klädda som riktiga sagoprinsar och prinsessor.

– Tror aldrig det varit så mycket skrik och skratt i spegelsalen förut, skriver Tobbe Trollkarl som uppträdde på kalaset.

I dag bjöd prinsessan Madeleine och hennes dotter prinsessan Leonore in till ett äkta sagokalas på Stockholms slott. Tolv barn i åldrarna 5–8 år fick komma på kalaset.

Kalaset arrangerades av stiftelsen Min stora dag och prinsessan Madeleine. Prinsessan är en av stiftelsens beskyddare.

"Fantastisk eftermiddag"

Prinsessan Madeleine skrev på sin Facebook-sida att hon och dottern hade en "fantastisk eftermiddag" med barnen.

– Alla var utklädda, skriver hon på Facebook.

Kristallkronor och levande ljus

För dagen var slottssalen pyntad i äkta sagoanda. Borden pryddes av vita dukar och färgglada blomster låg utspridda bland tallrikarna. I taket hängde stora kristallkronor och i de gyllene kandelabrarna brann levande ljus. Självklart passades också prinsarna och prinsessorna upp på passande vis.

Klädkoden för kalaset var prins och prinsessa, skriver stiftelsen på sin hemsida. Några valde tyll och hatt, medan andra körde på fluga. Prinsessan Madeleie bar den ljusblå klänning som hon senast sågs bära på Nobelfesten. Till den bar hon också en matchande tiara.

Skrik och skratt i spegelsalen

På kalaset uppträdde även Tobbe Trollkarl för barnen. Han körde en del ur sin vanliga familjeföreställning och tyckte att han fick ett bra mottagande.

– Tror aldrig det varit så mycket skrik och skratt i spegelsalen förut, skriver han i ett meddelande till Expressen.

Han är ambassadör för Min stora dag och har gjort liknande insatser innan. Sagokalas hör dock inte till vanligheterna.

– Som ambassadör för Min Stora Dag är det lika fantastiskt varje gång att få göra en insats. Kalaset var helt underbart, älskar prinsessan och hovet för att de verkligen gick all in! Funderar på att flytta in på slottet nu faktiskt, sjukt bekvämt med parkering mitt på borggården ju, skriver han.

16 år av önskningar

Min stora dag är en organisation som har som syfte att uppfylla sjuka barns önskedrömmar. De grundades år 2000 och uppfyller både individuella önskningar och anordnar också aktiviteter som dagens kalas.

År 2014 fick över 2 500 barn delta i en aktivitet som Min stora dag anordnade, skriver de på sin hemsida. Stiftelsen driver sin verksamhet på pengar från enskilda gåvor. De omsatte drygt 24 miljoner kronor under år 2014.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag