Prinsessan Sofia tillsammans med Hédi Fried efter minnesgudstjänsten i Stockholms synagoga på förintelsens minnesdag. Foto: Marcus Ericsson/TTPrinsessan Sofia tillsammans med Hédi Fried efter minnesgudstjänsten i Stockholms synagoga på förintelsens minnesdag. Foto: Marcus Ericsson/TT
Prinsessan Sofia tillsammans med Hédi Fried efter minnesgudstjänsten i Stockholms synagoga på förintelsens minnesdag.  Foto: Marcus Ericsson/TT
Prinsessan Sofia tillsammans med överlevande Hédi Fried. Foto: Marcus Ericsson/TTPrinsessan Sofia tillsammans med överlevande Hédi Fried. Foto: Marcus Ericsson/TT
Prinsessan Sofia tillsammans med överlevande Hédi Fried. Foto: Marcus Ericsson/TT

Prinsessan hedrade Förintelsens offer

Publicerad

Prinsessan Sofia var djupt berörd i kväll vid officiella minnesdagen över Förintelsens offer.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke varnade:

– Som politiker är jag full av självrannsakan. Varför blåser hatets vindar igen genom Europa?

Det har varit en viktig dag för de båda gravida prinsessorna - kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia - minnesdagen av Förintelsen.

Victoria uppmärksammade Förintelsens offer genom att på eftermiddagen vara på kungliga Operan och Micael Bindefelds numera årliga stipendieutdelning till någon eller några som gör insats för att Förintelsen inte ska falla i glömska.

"Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen" delade ut sitt stipendium för andra gången. Föreningen Zikaron som startades av kompisarna Adina Krantz och Nadine Gerson fick i år stipendiet för sina insatser för att sprida ordet om Förintelsen vidare.

– Så klart stolta, sa en omtumlad Adina Krantz efter prisceremonin med kronprinsessan. Adinas mormor överlevde Förintelsen.

"Ett under att jag står här i dag"

Inne på kungliga Operan fick kronprinsessan träffa en rad partiledare som Anna Kinberg Batra till Ebba Busch Thor och vice statsminister Åsa Romson. Alla var överens om att det viktigaste är "att aldrig glömma".

Sedan i kväll var det dags för prinsessan Sofia att representera kungahuset vid minnesceremonin i Judiska församlingen i Stockholm.

Sofia, liksom alla andra inne i synagogan, blev djupt tagna när efterlevande och även överlevande tände ljus inne synagogan för alla offer under Förintelsen.

Överlevande Hédi Fried pratade:

– Ett under att jag står här i dag. Sverige var generöst och öppnade upp sina portar. Hoppas att Sverige kan bli lika innerliga igen och släppa in flyktingarna.

Efteråt fick hon stående ovationer och långa applåder.

Minister Alice Bah Kuhnke var allvarlig:

– De som mött denna grymhet är en del av vår verklighet.

– Hög tid att vara tydlig! Det får aldrig hända igen!

– Ansvaret vilar tungt på våra axlar. Ansvaret för att det aldrig får ske igen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag