Prinsessan hedrade Förintelsens offer

Prinsessan Sofia tillsammans med Hédi Fried efter minnesgudstjänsten i Stockholms synagoga på förintelsens minnesdag.
Foto: Marcus Ericsson/TT
Prinsessan Sofia tillsammans med överlevande Hédi Fried.
Foto: Marcus Ericsson/TT

Prinsessan Sofia var djupt berörd i kväll vid officiella minnesdagen över Förintelsens offer.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke varnade:

– Som politiker är jag full av självrannsakan. Varför blåser hatets vindar igen genom Europa?

Det har varit en viktig dag för de båda gravida prinsessorna - kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia - minnesdagen av Förintelsen.

Victoria uppmärksammade Förintelsens offer genom att på eftermiddagen vara på kungliga Operan och Micael Bindefelds numera årliga stipendieutdelning till någon eller några som gör insats för att Förintelsen inte ska falla i glömska.

"Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen" delade ut sitt stipendium för andra gången. Föreningen Zikaron som startades av kompisarna Adina Krantz och Nadine Gerson fick i år stipendiet för sina insatser för att sprida ordet om Förintelsen vidare.

– Så klart stolta, sa en omtumlad Adina Krantz efter prisceremonin med kronprinsessan. Adinas mormor överlevde Förintelsen.

"Ett under att jag står här i dag"

Inne på kungliga Operan fick kronprinsessan träffa en rad partiledare som Anna Kinberg Batra till Ebba Busch Thor och vice statsminister Åsa Romson. Alla var överens om att det viktigaste är "att aldrig glömma".

Sedan i kväll var det dags för prinsessan Sofia att representera kungahuset vid minnesceremonin i Judiska församlingen i Stockholm.

Sofia, liksom alla andra inne i synagogan, blev djupt tagna när efterlevande och även överlevande tände ljus inne synagogan för alla offer under Förintelsen.

Överlevande Hédi Fried pratade:

– Ett under att jag står här i dag. Sverige var generöst och öppnade upp sina portar. Hoppas att Sverige kan bli lika innerliga igen och släppa in flyktingarna.

Efteråt fick hon stående ovationer och långa applåder.

Minister Alice Bah Kuhnke var allvarlig:

– De som mött denna grymhet är en del av vår verklighet.

– Hög tid att vara tydlig! Det får aldrig hända igen!

– Ansvaret vilar tungt på våra axlar. Ansvaret för att det aldrig får ske igen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.