Prinsessan Christina debuterar som författare i slutet av april. Foto: David SicaPrinsessan Christina debuterar som författare i slutet av april. Foto: David Sica

Prinsessan Christina debuterar som författare i slutet av april.

 Foto: David Sica
I "Dagar på Drottningholm" guidar hon hemma hos kungafamiljen på Drottningholms slott.I "Dagar på Drottningholm" guidar hon hemma hos kungafamiljen på Drottningholms slott.

I "Dagar på Drottningholm" guidar hon hemma hos kungafamiljen på Drottningholms slott.

En bild på Margaretha, Birgitta, Désirée, Christina och Carl Gustaf 1948. Foto: Pressens BildEn bild på Margaretha, Birgitta, Désirée, Christina och Carl Gustaf 1948. Foto: Pressens Bild
En bild på Margaretha, Birgitta, Désirée, Christina och Carl Gustaf 1948. Foto: Pressens Bild

Prinsessan Christina avslöjar hemligheter

Publicerad

Prinsessan Christina gör som så många kungligheter före henne:

Debuterar som författare.

I "Dagar på Drottningholm" guidar hon hemma hos kungafamiljen på Drottningholms slott och delar med sig av sina privata minnen.

– Det är väldigt personligt med bland annat sista julen med hennes och kungens far innan han omkom bara månaden efter i en flygolycka, berättar Carl Otto Werkelid som är medförfattare.

Prinsessan Christina debuterar i slutet av april med "Dagar på Drottningholm" på Bonnier Fakta.

Prinsessan Christina, som växte upp på Haga slott, har alltid haft Drottningholms slott som sin stora favorit. Ända sedan Oscar I var det tradition att de kungliga samlades på Drottningholms slott varje år för att fira jul.

– Ja, det var ett riktigt julslott och prinsessan Christina tillbringade alla sina barndomsjular där. Slottet är för henne väldigt kärt och även på senare år har hon firat sina jular där med sin familj, berättar Carl Otto Werkelid.

Christina berättar om sina älsklingsporträtt

Han och prinsessan Christina har delat in boken om Drottningholms slott och hela dess anläggning i tio kapitel - en resa i tiden. Från 1600-talet när änkan Hedvig Eleonora som satte i gång det storslagna slottsbygget fram till att kungen och drottning Silvia flyttar in 1981.

– Det blir som titthål in i slottets historia. Sedan på köpet en personhistorik. Prinsessan kan väldigt mycket om exempelvis konsthistoria och boken var ett tillfälle för henne att berätta om sina älsklingsporträtt och andra saker hon tycker om ute på slottet, fortsätter Carl Otto Werkelid.

Firade sista julen med Gustaf Adolf

Prinsessan Christina blir också väldigt personlig i boken. När hon den 15 juni 1974 gifte sig med maken Tord Magnuson gjorde de precis som prinsessan Madeleine och Chris O'Neill skulle göra många år senare - åka båten "Gustafsberg VII" från Stockholm ut till Drottningholms slott för att ha bröllopsfesten.

– Hon berättar om bröllopet som aldrig tidigare och andra personliga minnen från slottet. Det var här som hon och syskonen firade sista julen med mamma prinsessan Sibylla och arveprinsen Gustaf Adolf. Något hon aldrig tidigare har gjort, avslutar Carl Otto Werkelid. Det är väldigt personligt.

Kungens och prinsessan Christinas pappa arvprinsen Gustaf Adolf förolyckades knappt en månad efter julafton vid en flygplansolycka på Kastrup. Vår nuvarande kung Carl XVI Gustaf var då inte ens ett år gammal.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag