Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prinsessan Birgitta flydde Mallorca – tillbaka i Sverige

Milda symtom vanligast – 14 procent får allvarliga symtom.
Prinsessan Birgitta bor sedan 18 år tillbaka på Mallorca i Spanien.
Foto: ROBERT BÖRJESSON
Men nu har hon återvänt till Sverige – med anledning av coronaviruset.
Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
Prinsessans bror, kung Carl Gustaf.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sedan 18 år tillbaka bor prinsessan Birgitta på Mallorca.

Men nu har hon lämnat Spanien och är tillbaka i Sverige.  

– Det är med anledning av coronaviruset, säger hovets informationschef Margareta Thorgren. 

Spanien är ett av de länder i världen som drabbats hårdast av coronaviruset.

I går meddelade premiärministern Pedro Sánchez att ytterligare restriktioner införs – och att landet i praktiken kommer stängas ner i två veckor. 

Över 75 000 människor har konstaterats smittade av viruset och drygt 6 600 har avlidit. 

Sedan 18 år tillbaka bor prinsessan Birgitta, Kung Carl Gustafs syster, i det nu hårt drabbade landet – närmare bestämt på Mallorca. Tidigare i mars berättade hon för Svensk Dam om hur hon satt i hemkarantän.

– Jag har jättetråkigt. Jag sitter här, mellan mina fyra vägar, och dricker kaffe. Vi får bara gå ut om vi ska handla eller gå på Apoteket.. Annars ska vi stanna inne, sa hon då. 

Prinsessan Birgitta har lämnat Mallorca 

Men sedan dess har restriktionerna utvidgats i Spanien. Hotell har på order av regeringen tvingats stänga ner och flyg har stoppats. 

Prinsessan Birgitta bestämde sig dessförinnan för att lämna Spanien och återvända till Sverige. Det bekräftar hovets informationschef Margareta Thorgren. 

– Prinsessan Birgitta har varit i Sverige sedan någon vecka tillbaka, säger hon och fortsätter: 

– Prinsessan Brigitta har kommit till Sverige under den tiden då det fortfarande var möjligt att resa och en tid framåt kommer hon vara i Sverige. Detta är med anledning av coronaviruset. 

Tillhör riskgruppen – var inlagd på sjukhus

Som 83-åring tillhör prinsessan riskgruppen. För två månader sedan låg hon inlagd på sjukhus med hjärtproblem – något som gjorde hennes barn extra oroliga. 

– De fick starta om hjärtat. Men nu mår jag hur bra som helst. Mina barn pratar hela tiden om att jag befinner mig i en riskgrupp, men jag vill inte höra på det, har hon sagt till Svensk Dam. 

Kungen, som numera jobbar på distans från Stenhammar i Sörmland, har tidigare i dag uttalat sig om coronaviruset som han kallar för en ”global tragedi”. 

I en intervju med DN kritiserade kungen äldre personer som väljer att inte följa Folkhälsomyndighetens råd och hålla distans till sociala aktiviteter. 

– Det förstår jag inte alls. Det blir kanske lite konstigt när jag säger det, men det finns väl väldigt mycket som man kan passa på att göra som man inte hunnit tidigare, som kanske nu blir gjort. Man kan sitta ned och läsa en bok. Man kan gå in och städa. Man kan måla om huset, sa han till tidningen. 

https://datawrapper.dwcdn.net/N0vci/152/
Jenny-Anne och hennes familj sitter instängda i lägenheten i Teneriffa – får bara gå ut och handla. Hör henne berätta om livet i karantän på turistön.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.