Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Prinsen välkomnas med egna prinstårtor

Nye prinsen har fått en egen prinstårta i Älvdalen.

"Telefonen ringer hela tien", berättar Carina Siitari-Alm som äger bageriet. Bilden är från ett tidigare tillfälle.

Foto: Anna-Karin Nilsson

Carl Philip och Sofia har fått en liten son.

Foto: Pelle T Nilsson/ALL OVER PRESS

På Morins bageri i prinsessan Sofias hembygd Älvdalen bakas det prinstårtor för fullt. Välkommen Älvdalsprinsen står det skrivet med glasyr – på älvdalska.

– Det blir ju stort när det händer. Fast man väntar så blir det stort i alla fall, man blir tagen på sängen, säger Carina Siitari-Alm som äger bageriet.

I går nedkom prinsessan Sofia med en liten prins – 3 595 gram och 49 centimeter lång. Prins Carl Philip visade stolt upp med händerna längden på prinsen, som ännu inte har fått något namn.

Men det är inte bara i kungafamiljen känslorna flödar. Hela landet firar och speciellt i Älvdalen, där prinsessan Sofia kommer ifrån. På Morins bageri, som ligger mitt i centrala Älvdalen har det bakats prinstårtor för fullt.

– Det är så bra stämning. Det är så roligt att det har kommit en ny prins och många vill ju självklart beställa tårtor för att fira, säger Maggan Runesson som jobbar på bageriet.

Välkommen Älvdalsprinsen

Även om de har varit förberedda ett tag på en Älvdalstronarvinge så blir det alltid en chock och de har fått ligga i hårdarbete för att hinna med alla beställningar av tårtor.

– Det blir ju stort när det händer. Fast man väntar så blir det stort i alla fall, man blir tagen på sängen, säger Carina Siitari-Alm som äger bageriet och fortsätter:

– Gud ja, kommunen ringde i morse och beställde tre stycken och det har ringt privatpersoner. Nu ringer telefonen hela tiden.

På prinstårtorna står det på klassisk Älvdalska "Welkumin Övdals Prinsn" i glasyr. Det uttalas ungefär "velkomner Övdalsprinsen", berättar Carina Siitari-Alm.

Och välkommen är han verkligen, den lilla Älvdalsprinsen. I Sofias hemort firas det stort och många minns säkert när prinsessan var på besök senast.

Älvdalen ligger prinsessan Sofia varmt om hjärtat

Då kunde hon inte hålla tillbaka tårarna när hon såg alla hundratals människor som hade samlats för att möta bygdens prinsessa. Hon berättade i SVT om det rörande återseendet:

– Jag blev rätt rörd när jag kom dit och insåg att folk hade samlats betydde väldigt mycket för mig. Det var ju så klart lite nervöst att komma hem till Älvdalen. De här är vana att se mig i en annan roll. De mötte mig med mycket kärlek och värme, sa prinsessan Sofia.

Älvdalen ligger prinsessan varmt om hjärtat och det framkom inte minst i hennes tal som hon höll under sitt besök:

"Dalarna har en väldigt viktig plats i mitt hjärta, och speciellt Älvdalen. Här har jag spenderat de år som till stor del format mig som person. Nära till vacker miljö och stor gemenskap. Älvdalen, eller egentligen hela Dalarna, är väldigt vackert. Och då tänker jag inte bara på naturen, utan även på människorna. Å mina egna och min kära makes vägnar så vill jag tacka för att ni har tagit emot oss med öppna armar. Att ni låter oss inspireras av allt som händer i bygden. Och att ni alltid får oss att känna oss som hemma. Återigen, stort, stort, tack Älvdalen. För att vi får vara här i dag."