Första bilden på nyfödda prinsen.Första bilden på nyfödda prinsen.
Första bilden på nyfödda prinsen.
En sprudlande dag väntar på Haga slott efter nattens glimrande, kungliga nyhet: Prinsfödseln. Foto: Kgc-178En sprudlande dag väntar på Haga slott efter nattens glimrande, kungliga nyhet: Prinsfödseln. Foto: Kgc-178
En sprudlande dag väntar på Haga slott efter nattens glimrande, kungliga nyhet: Prinsfödseln. Foto: Kgc-178
Här anländer familjen till Haga på onsdagsmorgonen. Foto: Olle SporrongHär anländer familjen till Haga på onsdagsmorgonen. Foto: Olle Sporrong
Här anländer familjen till Haga på onsdagsmorgonen. Foto: Olle Sporrong
I dag välkomnas prinsen till Haga slott. Foto: Kate Gabor/The Royal Court, SwedI dag välkomnas prinsen till Haga slott. Foto: Kate Gabor/The Royal Court, Swed
I dag välkomnas prinsen till Haga slott. Foto: Kate Gabor/The Royal Court, Swed
Statsministern närvarade vid vittnesbekräftelsen. Foto: Olle SporrongStatsministern närvarade vid vittnesbekräftelsen. Foto: Olle Sporrong
Statsministern närvarade vid vittnesbekräftelsen. Foto: Olle Sporrong

Prinsen välkomnas hem till Haga slott

Publicerad

En sprudlande dag väntar på Haga slott efter nattens glimrande, kungliga nyhet: Prinsfödseln.

Statsminister Stefan Löfven besökte under förmiddagen kronprinsessparets bostad för att närvara vid den högtidliga vittnesbekräftelsen.

– Det här är en tradition som lever kvar, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef.

Samtidigt har storasyster Estelle varit på Karolinska universitetssjukhuset och träffat sin lillebror tidigare under morgonen, enligt TT.

Klockan 20.28 på onsdagskvällen kom den lille prinsen, prinsessan Estelles lillebror, till världen. Två timmar senare mötte en glimrande glad pappa upp det samlade pressuppbådet på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

– Alla är givetvis jätteglada. Ni kvinnor är en urkraft! berömde prins Daniel.

Kronprinsessan Victoria, prins Daniel och parets nyfödda lille son körs under förmiddagen från sjukhuset hem till bostaden på Haga slott. Där kommer det att ske en vittnesbekräftelse. Den sker före dagens nästa höjdpunkt – konseljen på Kungliga slottet. Det är först i samband med konseljen som det blir offentligt vad prinsen ska heta.

– Prinsessan Estelle har varit på sjukhuset nu på morgonen och har fått träffa sin lillebror. Familjen har nu åka från sjukhuset till Haga och alla väldigt glada och lyckliga, säger hovets informationschef Margaretha Thorgren till TT.

Dokument med underskrifter och sigill

Vittnesbekräftelsen är, enligt Margareta Thorgren, en gammal tradition. Själva bekräftelsen är i korthet ett dokument med underskrifter och sigill från de som deltar.

– Vittnesbekräftelsen kommer att ske på Haga och till den är ingen media inbjuden. Det är en tradition som lever kvar, och som kommer ske innan konseljen, säger hon.

Vid vittnesbekräftelsen deltar överhovmästarinna Kirstine von Blixen-Finecke, statsminister Stefan Löfven samt talmannen Urban Ahlin.

Talmannen: "Jag vill å riksdagens vägnar framföra mina varmaste gratulationer"

Den sistnämnde, talman Urban Ahlin, skänkte sent på torsdagskvällen på riksdagens hemsida sina varmaste gratulationer till de nyblivna föräldrarna:

"Jag vill å riksdagens vägnar framföra mina varmaste gratulationer och lyckönskningar till kronprinsessan Victoria och prins Daniel till den nyfödde sonen. Sverige har fått en ny prins. Detta är en glädjens dag."

Margareta Thorgren, hovets informationschef, säger att mamma Victoria och pappa Daniel är lyckliga.

Har du hört det senaste, hur de mår?

– Ja, kronprinsessan mår bra. De är glada.

Vid kvart i elva på torsdagsförmiddagen lämnade statsminister Stefan Löfven Haga slott i en säpobil. Nu inväntar konseljen, där vi får veta vad prinsen ska heta och vilken titel han ska bära.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag