Daniel Räms fick ta emot vinnarmedaljen av prins Carl Philip.
Daniel Räms fick ta emot vinnarmedaljen av prins Carl Philip.

Prinsen utsåg honom till Årets kock

Publicerad

Daniel Räms, 37, har utsetts till Årets kock 2013.

Prins Carl Philip satt i juryn och delade ut en medalj till den överlyckliga vinnaren.

Daniel Räms från Räms Mat & Gastronomi i Stockholm, är svensk mästare i matlagning. I dag, fredag, tog han hem titeln Årets kock 2013 när finalen avgjordes på Stockholm Waterfront, Stockholm.

– Jag kan inte ta in det, sade den sprudlande kocken strax efter att han mottagit priset.

Föll prinsen i smaken

I juryn satt bland annat prins Carl Philip. Han delade även ut vinnarmedaljen.

– Det var svårt att bedöma men någon måste vinna, sade Prins Carl Philip innan han öppnade kuvert med vinnarens namn.

Det är inte första gången prinsen deltagit i ett liknande sammanhang.

– Prinsen har ett intresse för matlagning och var nyligen med på Kock VM, Bocuse d'Or i Lyon för ett par veckor sedan, säger hovets informationssekreterare Ulrika Näsholm.

Sex finalister

Daniel Räms är 37 år gammal och har tidigare tävlat i Årets kock tre gånger. Hans ena vinnarrätt var Hällristad fjällröding och kallrökta slag med helstekt blomkål, vintergrönsaker, dillsås samt Himmelsraften med ansjovis.

De sex finalisterna hade under finalen fem timmar på sig för att tillaga två tävlingsrätter. Den första rätten skapades utifrån en råvarukorg som finalisterna fick se först samma morgon som tävlingen hölls. Huvudråvaran var dovhjort från Skåne.

Temat för Årets kock 2013 var "30-årsjubileum". Syftet med tävlingen är att "lyfta vad som händer när det svenska matarvet med dess älskade smaker, det klassiska hantverket och omsorgen om djur och natur kombineras med nya influenser, och såväl traditioner som nyskapande finns med på samma tallrik".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag