Prins Daniel ska till Moskva för att delta i "Sweden Russia Business Forum" på svenska ambassaden och så ska han representera den svenska kungafamiljen vid VM i friidrott. Nu uppmanar både M och V honom att markera mot Rysslands nya anti-gaylagar. Foto: Suvad Mrkonjic
Prins Daniel ska till Moskva för att delta i "Sweden Russia Business Forum" på svenska ambassaden och så ska han representera den svenska kungafamiljen vid VM i friidrott. Nu uppmanar både M och V honom att markera mot Rysslands nya anti-gaylagar. Foto: Suvad Mrkonjic

Prinsen uppmanas lyfta hbtq-frågorna

Publicerad

Prins Daniel ska representera Sverige på friidrotts-VM i Moskva.

Nu förväntar sig flera politiker att han följer Bildts exempel och lyfter frågan om anti-gaylagarna.

Men några sådana planer finns inte, enligt hovet.

- Att de kungliga utför några slags demonstrationer, det ingår inte i uppdraget, säger informationschefen Bertil Ternert.

Den 14 augusti åker prins Daniel till Moskva för att delta i evenemanget "Sweden Russia Business Forum" på svenska ambassaden. Under samma resa ska han även representera den svenska kungafamiljen vid VM i friidrott.

I torsdags gjorde utrikesminister Carl Bildt ett skarpt uttalande om Rysslands anti-homolagar på Twitter: "Motbjudande. Omänskligt", skrev han. Nu väcks krav från politiker med inriktning på hbtq-frågor att prins Daniel bär med sig Bildts hållning.

- Jag förväntar mig att han upprätthåller den hållningen som regeringen via Carl Bildt har gett uttryck för. Att han som representant för Sverige vid alla tillfällen han får, lyfter upp frågan och framhåller att det här är Sveriges hållning.

- Det är vedervärdig lagstiftning, säger riksdagsledamoten Jonas Gunnarsson (S).

Han får stöd från V:

- Kronprinsessan var på QX-galan i våras vilket var en viktig signal för många hbtq-personer. Det innebär också att man får ett ansvar att förvalta och ta upp de här frågorna i andra sammanhang, säger Hans Linde, utrikespolitisk talesperson.

Alexander Bard: Ställ in resan

Olof Lavesson, riksdagsledamot för M, håller med om att QX-galan satte en standard för kungafamiljen i frågan.

- Jag förväntar mig att alla som representerar Sverige gör det med svenska värderingar och med Sveriges grundhållningar. Kronprinsessan var på gaygalan och gjorde ett fantastiskt starkt tal där. Om prins Daniel följer upp det talet och agerar i samma linje så har vi inga större problem.

Artisten och debattören Alexander Bard, som invigningstalade på Stockholm pride, går steget längre: han vill att prinsen ska ställa in resan.

- Det är väl ett alldeles lysande tillfälle för kungahuset att ta ställning nu när lagen har drivits igenom och det är kontroversiellt i hela världen. Men de är inte intresserade, trots att det är ett akut läge ute i Europa.

"Det är inte uppdraget"

Men från hovets sida finns inga sådana planer. Enligt informationschefen Bertil Ternert finns heller inga planer på att göra några politiska markeringar.

- Att ge sig in i politiska frågeställningar som gäller andra länder är inte uppdraget för statschefen och statschefens familj, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag