Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prinsen uppmanas lyfta hbtq-frågorna

Prins Daniel ska till Moskva för att delta i "Sweden Russia Business Forum" på svenska ambassaden och så ska han representera den svenska kungafamiljen vid VM i friidrott. Nu uppmanar både M och V honom att markera mot Rysslands nya anti-gaylagar.Foto: Suvad Mrkonjic

Prins Daniel ska representera Sverige på friidrotts-VM i Moskva.

Nu förväntar sig flera politiker att han följer Bildts exempel och lyfter frågan om anti-gaylagarna.

Men några sådana planer finns inte, enligt hovet.

- Att de kungliga utför några slags demonstrationer, det ingår inte i uppdraget, säger informationschefen Bertil Ternert.

Det innebär den nya lagstiftningen

Rysslands nya lag förbjuder att "propaganda för icke traditionella sexuella relationer" sprids till minderåriga.

Lagen har fått flera hbtq-aktivister att uppmana till bojkott av ryska varor som vodka, samt OS i Sotji 2014. Andra aktivister säger dock att en bojkott inte skulle gynna rörelsen i Ryssland.

De senaste dagarnas högljudda protester har fått duman att ge med sig en smula. Under OS kommer lagarna inte att gälla för deltagarna på plats, meddelade nyhetsbyrån Interfax i går.

Röster om prinsens resa

Olof Lavesson, riksdagsledamot för Moderaterna:

'' Jag tror inte på att bojkotta länder när det krisar, tvärtom, det är då vi ska resa. Jag hoppas att alla som representerar Sverige och åker till Ryssland är tydliga med vad som är svenska värderingar, vad vi står för gällande öppenhet och tolerans - och rätten till kärlek. Sedan så har vi ju, och ibland får man beklaga det, en överenskommelse om att kungahuset inte ska vara tydliga i politiska frågor. I det här fallet tror jag att den överenskommelsen stjälper mer än den hjälper.

Hans Linde, gruppledare och utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet:

'' Jag tycker det skulle vara oerhört välkommet om även han hade markerat. Kronprinsessan var på QX-galan i våras vilket var en viktig signal för många hbtq-personer. Det innebär också att man får ett ansvar att förvalta och ta upp de här frågorna i andra sammanhang.

Ulrika Westerlund, ordförande för RFSL:

'' Det den ryska hbt-rörelsen har sagt att det de önskar sig just nu är en dialog som inte ska sluta. De vill att svenska företag pratar med sina ryska kolleger. Jag vet inte vem Daniel ska träffa, men att han företräder svensk linje åtminstone i samtal. Vi hoppas att svenska företrädare inte låter sig tystas av den politiska situationen i Ryssland, utan att man tar chanser att uttrycka vad Sverige tycker om den här utvecklingen.

Den 14 augusti åker prins Daniel till Moskva för att delta i evenemanget "Sweden Russia Business Forum" på svenska ambassaden. Under samma resa ska han även representera den svenska kungafamiljen vid VM i friidrott.

I torsdags gjorde utrikesminister Carl Bildt ett skarpt uttalande om Rysslands anti-homolagar på Twitter: "Motbjudande. Omänskligt", skrev han. Nu väcks krav från politiker med inriktning på hbtq-frågor att prins Daniel bär med sig Bildts hållning.

- Jag förväntar mig att han upprätthåller den hållningen som regeringen via Carl Bildt har gett uttryck för. Att han som representant för Sverige vid alla tillfällen han får, lyfter upp frågan och framhåller att det här är Sveriges hållning.

- Det är vedervärdig lagstiftning, säger riksdagsledamoten Jonas Gunnarsson (S).

Han får stöd från V:

- Kronprinsessan var på QX-galan i våras vilket var en viktig signal för många hbtq-personer. Det innebär också att man får ett ansvar att förvalta och ta upp de här frågorna i andra sammanhang, säger Hans Linde, utrikespolitisk talesperson.

Alexander Bard: Ställ in resan

Olof Lavesson, riksdagsledamot för M, håller med om att QX-galan satte en standard för kungafamiljen i frågan.

- Jag förväntar mig att alla som representerar Sverige gör det med svenska värderingar och med Sveriges grundhållningar. Kronprinsessan var på gaygalan och gjorde ett fantastiskt starkt tal där. Om prins Daniel följer upp det talet och agerar i samma linje så har vi inga större problem.

Artisten och debattören Alexander Bard, som invigningstalade på Stockholm pride, går steget längre: han vill att prinsen ska ställa in resan.

- Det är väl ett alldeles lysande tillfälle för kungahuset att ta ställning nu när lagen har drivits igenom och det är kontroversiellt i hela världen. Men de är inte intresserade, trots att det är ett akut läge ute i Europa.

"Det är inte uppdraget"

Men från hovets sida finns inga sådana planer. Enligt informationschefen Bertil Ternert finns heller inga planer på att göra några politiska markeringar.

- Att ge sig in i politiska frågeställningar som gäller andra länder är inte uppdraget för statschefen och statschefens familj, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.