Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prinsen gav sig in i debatt om matbehovet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
När Agriculture Innovation Day, praktik och forskning, startade på måndag morgon på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, i Uppsala var prins Carl Philip hedersgäst. Bilden är dock tagen när prinsen besökte Armémuseum i Stockholm.
Foto: David Sica

UPPSALA. Han är prins och lantmästare.

Nu ger sig Carl Philip in i debatten om det ökade behovet av mat över hela världen:

- Kan vi korsbefrukta den gröna näringen och kunskapen om hur vi bygger stora och framgångsrika företag i Sverige kan vi också vända världens matproblematik till möjligheter.

Prins Carl Philip delar precis som sin pappa kungen intresset och kärleken för jordbruk och naturen. När Agriculture Innovation Day, praktik och forskning, startade på måndag morgon på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, i Uppsala var prins Carl Philip hedersgäst.

Prinsen har själv studerat vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, i Alnarp i Skåne och är numera en av deras viktigaste reklampelare. Carl Philip passade i sitt invigningstal på att ge sig in i debatten om det ökade behovet av mat globalt. Efterfrågan beräknas öka med 70 procent fram till 2050:

- Det handlar om miljön och hälsa och hur vi kan använda våra resurser.

"Se det som en möjlighet"

- Även om det självklart finns många problem i världen så är den långsiktiga trenden klar, allt fler får det bättre och allt fler tar sig ur fattigdomen och blir friskare. Den utvecklingen i kombination med ökad befolkning gör att efterfrågan på mat kommer öka, så mycket som 70 procent, förklarade Carl Philip.

Prinsen menar att det ökade behovet inte behöver vara ett problem:

- Se det som en möjlighet och utmaning. Vi i Sverige har en lång tradition av uppfinningar och idéer. Det handlar om att skaffa sig kunskapen om marknaden och hur vi kan dra nytta av en allt snabbare värld.

"Genuint intresse"

Han var glad för att få vara en del av Agriculture Innovation Day:

- Jag ser fram emot att få ta del av alla bra exempel som förhoppningsvis kommer fram här i dag.

Forskaren Per Frankelius vid Linköpings universitet, arbetar med innovation, marknadsföring och omvärldsanalys, poängterade vikten av Carl Philips närvaro på Agriculture Innovation Day:

- Men det var inte för den kungliga glansen vi bjöd prinsen. Det var tack vare hans genuina intresse för det vi gör och hans studier vid SLU.

Har lantmästarexamen

Prins Carl Philip studerade vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, i Alnarp i Skåne, mellan åren 2009 och 2011. Han tog 120 poäng och lantmästarexamen.

Carl Philip berättade själv efter examen om studierna och intresset för lantbruk:

- Min främsta anledning att studera till lantmästare är för att kunna hjälpa till med kunskap på Stenhammar, den nötdjursproduktion som pappa driver. Jag tycker att det är mycket intressant med djur och natur och att förstå hela sammanhanget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.