När Agriculture Innovation Day, praktik och forskning, startade på måndag morgon på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, i Uppsala var prins Carl Philip hedersgäst. Bilden är dock tagen när prinsen besökte Armémuseum i Stockholm. Foto: David Sica
När Agriculture Innovation Day, praktik och forskning, startade på måndag morgon på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, i Uppsala var prins Carl Philip hedersgäst. Bilden är dock tagen när prinsen besökte Armémuseum i Stockholm.  Foto: David Sica

Prinsen gav sig in i debatt om matbehovet

Publicerad

UPPSALA. Han är prins och lantmästare.

Nu ger sig Carl Philip in i debatten om det ökade behovet av mat över hela världen:

- Kan vi korsbefrukta den gröna näringen och kunskapen om hur vi bygger stora och framgångsrika företag i Sverige kan vi också vända världens matproblematik till möjligheter.

Prins Carl Philip delar precis som sin pappa kungen intresset och kärleken för jordbruk och naturen. När Agriculture Innovation Day, praktik och forskning, startade på måndag morgon på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, i Uppsala var prins Carl Philip hedersgäst.

Prinsen har själv studerat vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, i Alnarp i Skåne och är numera en av deras viktigaste reklampelare. Carl Philip passade i sitt invigningstal på att ge sig in i debatten om det ökade behovet av mat globalt. Efterfrågan beräknas öka med 70 procent fram till 2050:

- Det handlar om miljön och hälsa och hur vi kan använda våra resurser.

"Se det som en möjlighet"

- Även om det självklart finns många problem i världen så är den långsiktiga trenden klar, allt fler får det bättre och allt fler tar sig ur fattigdomen och blir friskare. Den utvecklingen i kombination med ökad befolkning gör att efterfrågan på mat kommer öka, så mycket som 70 procent, förklarade Carl Philip.

Prinsen menar att det ökade behovet inte behöver vara ett problem:

- Se det som en möjlighet och utmaning. Vi i Sverige har en lång tradition av uppfinningar och idéer. Det handlar om att skaffa sig kunskapen om marknaden och hur vi kan dra nytta av en allt snabbare värld.

"Genuint intresse"

Han var glad för att få vara en del av Agriculture Innovation Day:

- Jag ser fram emot att få ta del av alla bra exempel som förhoppningsvis kommer fram här i dag.

Forskaren Per Frankelius vid Linköpings universitet, arbetar med innovation, marknadsföring och omvärldsanalys, poängterade vikten av Carl Philips närvaro på Agriculture Innovation Day:

- Men det var inte för den kungliga glansen vi bjöd prinsen. Det var tack vare hans genuina intresse för det vi gör och hans studier vid SLU.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag