Prinsen döps till Kent: Här är årets aprilskämt

Victoria och prins Oscar.... eller hette han Kent?
Foto: Kate Gabor/Kungahuset
Utrotningshotade "skvadern" ska få flytta in på Skansen... om de hittar några alls...

Ska prins Oscar heta Kent?

Ska Lena Philipsson bli landshövding i Jönköpings län?

Nej, förstås inte.

Det är bara de svenska medierna som valt att skoja till det – april, april.

I värmländska Torsby kan forskare, ett sågverk och en Ica-handlare ha hittat lösningen på världssvälten genom att knäcka koden för hur människor ska kunna smälta cellulosa, skriver Värmlands Folkblad. Resultatet: Flingor gjorda av gran- och tallflis.

– Kutterspån av gran och tall: skitgôtt! smaskar sågverkets platschef Christian Fryklund.

Men värmlänningarna är inte de enda som hittat på hyss den 1 april. Här kan du läsa ett urval av mediernas aprilskämt – blev du lurad?

Flingor gjorda av gran- och tallflis.
Foto: Skärmdump Värmlands Folkblad

Västerbottens-Kuriren avslöjar att Ikea ska börja sälja snaps på alla varuhus i Sverige. Snapsen ska kunna tas med hem eller förtäras i en ny snapshörna med snapshäfte.
■ Även trelleborgarna kan ha satt morgonkaffet i strupen när de slog upp Trelleborgs Allehanda, som konstaterar att staden ska få en alldeles egen bordershop.

– Nu slipper de som bara åker med Tysklandsfärjorna för att handla billig alkohol tillbringa åtskilliga timmar ombord på färjorna, säger Johan Grönstedt, utvecklingschef på Systembolaget.

En bordershop ska öppna i Trelleborg, skriver Trelleborgs Allehanda
Foto: Skärmdump Trelleborgs Allehanda

■ Även i Skellefteå är det blött. Kommunen drar ölledningar från Skellefteå bryggeri rakt in i kommunhuset, skriver Norran.– Vi kände att det skulle kunna bli bättre stämning i kundtjänst, säger kommunalrådet Lorents Burman.

Flyg mellan Norrköping och Linköping

■ Stockholm vill inte vara sämre. Nu blir det taxfree med alkoholförsäljning i tunnelbanan, meddelar Moderaterna i Stockholms läns landsting. Detta efter en ny EU-dom då transportsystem under jord inte är att betrakta som ländernas mark eller inre vatten.

– Jag är övertygad om att det är en reform som kommer att välkomnas och ge kollektivtrafiken fler och nöjdare resenärer, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).
■ Transportfrågan är även aktuell mellan Norrköping och Linköping. Där föreslår politiker en flyglinje mellan städerna, skriver Folkbladet. Välbärgade ska dock kunna välja helikopter.

Flyglinje mellan Linköping och Norrköping?
Foto: Skärmdump Folkbladet

■ Och i Gävle vill en tysk industrikoncern bygga en upphöjd motorväg rakt genom stan, skriver Gefle Dagblad.
■ I Varbergs kommun planerar man en ny färjelinje mellan Varberg och New York, enligt Hallands Nyheter.
■ I Trollhättan ska post, taxi, räddningstjänst, varutransporter och renhållning skötas med häst och vagn. Biltrafiken i centrum ska i princip tas bort, skriver Ttela, för att göra stan mer miljövänlig.
■ Även hos Södertäljepolisen testas ett nytt transportmedel. Där kommer man kunna se patruller ute med airboards, en självbalanserande bräda med en maxhastighet på 15 kilometer i timmen.

– Ta hand om er så ses vi där ute, låter de hälsa på Facebook.

Södertäljepolisen hävdar att man ska satsa på ett nytt transportmedel
Foto: Facebook/Södertäljepolisen

■ I Västervik har brandbilarna hackats vilket lett till att de spelat den klassiska glassbilsmelodin vid utryckning, skriver Västerviks-Tidningen.
■ Och för att få bukt med störande vibrationer kommer de som åker tåg genom Hallandsåstunneln framöver att placeras i olika vagnar beroende på sin vikt, skriver Sydsvenskan.

Kontrollera om besökare har duschat

Dagens Arena meddelar att förre kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth och maken Ulf Adelsohn kliver in som finansiärer av Mats Edmans nya webbsatsning som ska täcka "sanningen mellan DN och Avpixlat".

Paret Lena Adelsohn Liljeroth och Ulf Adelsohn ska inte sponsra den nya webbsatsningen
Foto: Skärmdump Dagens Arena

■ Ystads kommun vill även kompensera alla som kränkts av konstnären Carolina Falkholts feministiska gatukonst genom att bygga "en ståndaktig fallossymbol" på ett torg i centrum, skriver Ystads Allehanda. Det blir kulturförvaltningen som får punga ut med pengarna till statyn.
■ I Borås ska vattnet i Stadsparksbadet bli fräschare. Elektroniska armband ska kontrollera om besökarna duschat ordentligt innan de hoppar i bassängen, skriver Borås Tidning.
■ Och Skövdeborna ska få ett eget havsbad, skriver Skaraborgs Allehanda. Boulognersjön ska nämligen fyllas med saltvatten från Västkusten.
P4 Dalarna rapporterar att verket "Meluren" ersätter Dalahästen som symbol i den nya storregionen.
Folkbladet påstår att Skellefteå AIK köper rivalen Björklöven och förvandlar Umeås lag till ett farmarlag med namnet Björklöven AIK.
■ I Göteborg planerar politiker i största hemlighet att bygga bort bostadsbristen medelst skyskrapor i Slottsskogen – stans mest populära park. Det skriver Göteborgs-Posten.

Byter ut kött mot skalbaggar

■ Vidare skriver Nerikes Allehanda att Örebro kommun vill spara pengar och miljö och därför byter ut kött mot gräshoppor, skalbaggar och larver i maten på tio skolor och tre äldreboenden.

– Kor är dyrare än gräshoppor, säger kommunens kostchef Max Vermis.
■ Och det blir fritt fram att "vovva". Från och med 1 juli får du stanna hemma från jobbet med ersättning från Försäkringskassan för vård av sjuk hund, rapporterar P4 Kronoberg.
VLT ska erbjuda sina läsare en app som simulerar aromer.
■ Det är lika lite sant som det LT skrev att Södertälje kanal ska erbjuda fotgängare trampbåtar när Saltsjöbron stängs för ombyggnad.
■ Enligt P4 Jönköping ska också artisten Lena Philipsson överge musiken och bli ny landshövding i Jönköpings län. Enligt TT vill ingen bekräfta SR Jönköpings "nyhet", men Lena Philipsson kommenterar uppgifterna så här:

– Det kanske blir lite mer showigt när man klipper band och så vidare.

Lena Philipsson – Jönköpings nya landshövding?
Foto: Skärmdump P4 Jönköping

Thåström i "Så mycket bättre"

■ Och Gaffa hälsar att punkikonen Thåström äntligen är klar för TV4:s "Så mycket bättre".

– Var gör sig Thåström bäst? Det är svårt att sätta honom i ett visst fack, så vi kände att han får en mer eller mindre fri roll. En iakttagande roll, så att säga. Han får helt enkelt sitta och skrocka i ett hörn, som en punkfarfar. Och om han har något att tillföra, är det fritt fram, säger Erika Tjärnkvist, som är projektansvarig.
■ Ja, inte ens kungafamiljen klarar sig när första april är här. Enligt Svensk Damtidning ska prins Oscar Carl Olof få ytterligare ett namn fram till dopet – Kent. Anledningen påstås vara att prins Daniels favoritband, Kent, nyligen annonserade att det lägger av.
■ Det kan väl även tilläggas att Skansen nu ska bygga ett hägn för den utrotningshotade "skvadern". Skvadern, som enligt Skansen är ett djur man normalt finner i arktiska områden, har speciella matvanor i form av lav och frön som den samlar i förråd under vintern.

– Vi är glada att kunna göra en insats för den här sällsynta varelsen. Ett av Skansens viktiga uppdrag är att bidra till den biologiska mångfalden och här får vi ett utmärkt tillfälle att hjälpa till, säger Skansenchefen John Brattmyhr.

Blev du lurad i dag?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.