prinsen besökte drabbade på ett kriscenter. Foto: REX/SHUTTERSTOCK / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURESprinsen besökte drabbade på ett kriscenter. Foto: REX/SHUTTERSTOCK / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
prinsen besökte drabbade på ett kriscenter. Foto: REX/SHUTTERSTOCK / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Även drottning Elizabeth var med. Foto: DINENDRA HARIA/REX/SHUTTERSTOCK / DINENDRA HARIA/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURESÄven drottning Elizabeth var med. Foto: DINENDRA HARIA/REX/SHUTTERSTOCK / DINENDRA HARIA/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Även drottning Elizabeth var med.  Foto: DINENDRA HARIA/REX/SHUTTERSTOCK / DINENDRA HARIA/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Prins Williams stöd för överlevarna – bröt mot de kungliga reglerna

Publicerad

Prins William besökte överlevarna efter den våldsamma branden som dödade minst 79 personer i London. 

Han kramade flera – något som fått stor uppmärksamhet, eftersom han då bröt mot de kungliga reglerna, enligt The Mirror.

Tillsammans med drottning Elizabeth besökte prins William överlevarna efter jättebranden i Grenfell Tower under fredagen.

Branden utbröt i ett höghus i västra London under natten mot onsdagen. Minst 79 personer omkom vid branden

Kungligheternas besök på kriscentret väckte stor uppmärksamhet. 

En av anledningarna var att prins William kramade offren som han mötte – och på så vis bröt mot de kungliga reglerna, det rapporterar The Mirror.

Omfamnar sörjande

En bild där prinsen omfamnar Fatima Jafari, 78, har fått stor spridning på nätet. Hennes make har varit försvunnen sedan branden och på bilden ses den blivande kungen omfamna den sörjande Fatima Jafari. 

https://www.instagram.com/p/BVgASI_gyoM/?taken-by=congy99

Ska inte ha någon fysisk kontakt

Enligt brittiska traditioner ska inte medlemmar i kungafamiljen krama eller ha fysisk kontakt med icke kungliga. Det enda kroppskontakten man får ha med en icke kunglig är genom ett korrekt handslag, skriver TV2.no.

Reglerna härstammar från medeltiden då kungahuset hade status som gudar och befolkningen skulle behandla dem därefter, skriver BBC.

– De behandlas som skilda från resten av oss, så i förstahand skapar det avstånd och kungligheternas storhet, säger Kate Williams, doktor i historia vid London's Royal Holloway university till BBC.

– Du kysser dem inte, du rör dem inte, du knäböjer – om och om igen, säger hon om den gamla seden. 

Enligt det brittiska kungahuset finns det inga obligatoriska regler när man möter drottningen eller någon annan medlem av kungafamiljen. Däremot presenterar de några riktlinjer på sin hemsida för den som vill hålla på traditionerna. 

"De bryr sig verkligen"

I mötet med Fatima Jafari sa prinsen att han skulle göra allt han kan för att hitta hennes make, skriver The Mirror.

Enligt tidningen var Fatima Jafari tacksam för prinsens gest.

– Jag är obetydlig, men drottningen och den framtida kungen kom för att träffa mig. De bryr sig verkligen. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag