Prins Oscar bär mammas gamla skjorta

Kronprinsessan Victoria tog den första bilden på prins Oscar.
Foto: Kungahuset
Prins Oscars baby-skjorta är sydd av kronprinsessan Victorias mormor, Alice. Den var en gåva till kronprinsessan Victoria (bilden) när hon föddes år 1977.
Foto: Keystone
Kung Carl XVI Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria med nyfödde Carl Philip.
Foto: Claes Lewenhaupt/TT
Enligt Johanna Engberg kan Oscars filt vara en bambufilt av märket little Jalo.

På den första bilden av prins Oscar har han på sig sin mammas gamla baby-skjorta.

– Jag tycker det känns fantastiskt att man återvänder kläder, säger barnklädesexperten, Johanna Engberg.

Baby-skjortan är sydd av kronprinsessans mormor, Alice.

På den bild som hovet i dag släppte på den nyfödda prins Oscar Carl Olof, är prinsen iklädd en broderad baby-skjorta med spetskrage.

– Jag tycker att det var ett fint val. Man har valt en väldigt klassisk stil, precis som danska och engelska kungahusen, säger barnklädesexperten Johanna Engberg.

Baby-skjortan är sydd av kronprinsessan Victorias mormor, Alice. Den var en gåva till henne när hon föddes år 1977.

– Färgerna är från sjuttiotal. Om man kollar på sättet som kragen är gjord, de gör inte kragar på det sättet. De gör mindre sådana kragar nu. Men i slutet av sjuttiotalet och början av åttiotalet så hade man större storlek på kragarna, säger Johanna Engberg.

Den vita baby-skjortan är broderad med ljusblå blommor. Den har också en krage av vit spets.

– Det är kronprinsessan och prins Daniels val, säger Hovets informationschef, Margareta Thorgren om varför prinsen ikläddes just baby-skjortan.

Bilden på den fem dagar gamla prinsen är tagen av hans mamma, kronprinsessan Victoria. Den är tagen på Haga slott.

Estelle lånade av moster

Det är inte första gången som ett barn inom den kungliga familjen fått ärva kläder av sina släktingar. Förra veckan gjorde prinsessan Estelle stor succé vid tacksägelsegudstjänsten, Te Deum. Hon var då iklädd en rosa jacka. Den hade hon ärvt av sin moster, prinsessan Madeleine.

– Jag tycker det känns fantastiskt att man återvänder kläder. I den massproduktion som råder i dag så tycker jag absolut att man ska blanda nytt och gammalt, säger Johanna Engberg.

Den första bilden av Estelle släpptes fyra dagar efter hennes födsel. Hon bar en stickad kofta, som knutits under halsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.