Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prins Harrys utspel – vill förbjuda Fortnite

Harry under sitt besök på YMCA i London under onsdagen.
Foto: ADRIAN DENNIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Harry under sitt besök på YMCA i London under onsdagen.
Foto: ADRIAN DENNIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Harry och Meghan när Harry höll ett tal för unga i London om att göra positiva sociala förändringar.
Foto: MATT DUNHAM / AP TT NYHETSBYRÅN
Fortnite

Prins Harry går till attack mot onlinespel, däribland det populära Fortnite. 

Han kallar dem för beroendeframkallande och tycker att de borde förbjudas.

– Spelet borde inte vara tillåtet, säger han enligt Daily Express

Har du spelat Fortnite?

Det är bara veckor kvar tills prins Harry och Meghan får sitt första barn. 

Men redan nu verkar prinsen ha en uppfattning om barnuppfostran – och det ser inte ut att bli så mycket tid framför onlinespel för det kommande barnet. 

Under ett besök på YMCA i London pratade prins Harry med experter inom psykisk hälsa om datorspel och sociala medier. 

Han uppmanade då föräldrar att skydda sina barn från tv- och datorspelet Fortnite och beskrev spelen som ”oansvariga”.  Han passade samtidigt på att kalla sociala medier ”mer beroendeframkallande än droger och alkohol”. 

Vidare sa prinsen att föräldrar inte vet vad de ska göra åt deras barns beroende av Fortnite. 

– Spelet borde inte vara tillåtet. Vad är fördelarna av att ha det hemma? säger Harry enligt Daily Express.

– Det är skapat för att vara beroendeframkallande, ett beroende att hålla dig framför en dator så länge som det bara går. Det är oansvarigt. 

Varnar för sociala medier 

Fortnite går ut på att spelarna jagar efter vapen för att döda varandra med. Spelet har en stor skara fans och spelas av miljoner människor världen över. Efter spelets lansering rapporterades det om att barn stannade uppe hela nätterna för att spela och kom utmattade till skolan.

Prins Harry som tidigare offentligt talat mycket om mental hälsa oroar sig för vilken påverkan spelet har på barn och unga och varnade för ”en global epidemi runt unga människors mentala hälsa”. Han uppmanade också föräldrar att få deras barn att engagera sig i världen utanför internet. 

Han ville också varna kring effekterna av sociala medier. 

– Det är ännu farligare för det är normaliserat och det finns inga restriktioner kring det. Vi är i en tid som förändrar sinnet.

– Om du har ett problem och ingenstans att vända dig och inte har den mänskliga kontakten, så är det enda stället du kanske söker dig till internet och det kommer förmodligen sluta med att du blir mobbad, säger Harry. 

Han talade då utifrån erfarenhet efter att hans fru Meghan har fått utstå mycket näthat på bland annat Twitter under det senaste året, skriver Daily Express. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.