Prins Daniel var på väldigt gott humör. Foto: Nils Petter NilssonPrins Daniel var på väldigt gott humör. Foto: Nils Petter Nilsson
Prins Daniel var på väldigt gott humör.  Foto: Nils Petter Nilsson
Prins Daniel tillsammans med läkaren Gunnar Nordström. Foto: Nils Petter NilssonPrins Daniel tillsammans med läkaren Gunnar Nordström. Foto: Nils Petter Nilsson
Prins Daniel tillsammans med läkaren Gunnar Nordström.  Foto: Nils Petter Nilsson

Prins Daniels skämt om nyfödde prinsen

Publicerad

Prins Daniel var föga överraskande på bra humör när han mötte pressen under onsdagskvällen.

Vid flera tillfällen skämtade han med pressen, och han refererade även till den senaste förlossningen.

– Ja, ni vet ju var mina känslor är någonstans, säger prins Daniel, och hänvisade till kommentaren från 2012 om att hans känslor var "all over the place"

Det var en märkbart rörd prins Daniel som mötte den samlade pressen efter beskedet att han och Kronprinsessan Victoria fått ett nytt barn.

När prinsen började tala var det tydligt att han - skämtsamt - ville hålla pressen på halster så länge som möjligt, och han gjorde ett par pauser i sitt tal för att inte ge någon tidig information om könet på det nyfödda barnet.

Så här skojade han till det:

– Jag är ju här för att... ja, jag har ett glädjande besked. I kväll, 20.28 föddes ett... eller en... 3655 gram och 52 centimeter, eller något sådant här...

Och så avslöjade han hemligheten:

– ... liten pojke, sade han samtidigt som han log och måttade med armarna hur stor den nyfödda prinsen är.

Just måttandet med armarna gjorde prins Daniel även 2012, och han konstaterade glatt att han har lärt sig hur det går till.

Han medgav vidare att det hade blivit en del glädjetårar samt att han själv hade fått klippa navelsträngen.

"Sa jag 52?"

Men att hålla koll på siffrorna hade prinsen lite svårare för.

Först meddelade han att det nyfödda barnet var 52 centimeter, och minuten senare sa han att barnet var 56 centimeter.

– Sa jag 52? Jag sa ju det, mina känslor... Jag har fått en liten fin fusklapp här, det är faktiskt 52 centimeter, jag har inte riktigt koll än, säger han, samtidigt som han återigen måttade med armarna.

Angående prinsens utseende passade prinsen på att hylla sin äkta maka, Kronprinsessan Victoria.

– Glädjande nog är pojken lik sin mor, säger han och ler samtidigt.

Efter att kronprinsessparet nu har blivit tvåbarnsföräldrar meddelade prins Daniel att han inte har hunnit känna efter hur det känns, men att den spontana känslan var bra.

Och nog var han lite extra glad att det blev en pojke.

– Det känns bra, det blir lite balans med två killar i familjen.

Födde för fyra år sedan

När prinsessan Estelle föddes för ganska precis fyra år sedan skedde förlossningen strax före klockan 4.30, natten till den 23 februari.

Man anlände då till sjukhuset strax före klockan 01.00 på natten Även då skedde förlossningen på Karolinska sjukhuset i Solna.

En märkbart rörd Prins Daniel beskrev då att hans känslor var "all over the place".

– När jag gick från rummet låg den lilla prinsessan på sin moders bröst och såg ut att ha det väldigt mysigt, sade han då i samband med förlossningen.

Den nya födseln innebär att det i framtiden kommer att bli många kungliga födelsekalas vid den här tiden på året. Prinsessan Estelle föddes den 23 februari, och kusinen prinsessan Leonore, som är två år, har sin födelsedag den 20 februari.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag