Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prins Daniels gamla gosedjur är nu till salu

<p>På tisdag den 29 september ska prins Daniels gamla gosedjur auktioneras ut på plats i Ockelbo till förmån för Världens Barn.</p>Foto: Emma Åhlström/Sveriges Radio
<p>Prins Daniels gamla gosedjur fanns i en låda.<br></p>Foto: Dan Lindström
<p><em>Får</em> det lov att vara ett gosedjur?</p>Foto: Emma Åhlström/Sveriges Radio
<p>Nästa tisdag förmiddag avgörs var de kungliga mjukisfåren hamnar.</p>Foto: Emma Åhlström/Sveriges Radio
<p>"Missionskyrkan i Ockelbo kontaktade mig, berättade om gosedjuren och undrade om vi på P4 Gävleborg var intresserade av att göra någonting. Jag insåg genast att det var en toppengrej", säger Larry Forsberg, programledare på P4 Gävleborg (till höger).</p>Foto: Emma Åhlström/Sveriges Radio

Vill du äga ett kungligt gosedjur?

Nu har du chansen. Prins Daniels gamla mjukisfår hemma i Ockelbo kan bli dina för en god sak:

– Det är inte alla som kan ha ett kungligt gosedjur. De är ju ovärderliga. Vi hoppas på fyrsiffrigt belopp, säger Dan Landström på missionskyrkans second hand-butik i Ockelbo.

Skulle du vilja ha prins Daniels gamla gosedjur?

Det är mjukisdjur som likaväl hade kunnat hamna på tippen - om det inte hade varit för mamma Ewa och pappa Olle Westling.

För ett par år sedan hade de en storrensning hemma i radhuset i Ockelbo och i stället för att ta släpet och köra till soptippen slog de en signal till lokala missionskyrkan och deras second hand-butik.

– Ja, de ringde och frågade om vi ville ha en massa saker som de skulle göra av sig med, berättar Dan Landström, vice föreståndare på second hand-butiken i Ockelbo.

Missionskyrkan åkte hem till familjen Westling och kom tillbaka med diverse saker:

– Ja, det var lite möbler och annat, men det var en sak som stack ut, berättar Dan Landström. Det var en pappkartong.

På kartongen stod det kort och gott:

Daniels mjukdjur.

– Vi förstod ju direkt att detta var prins Daniels gamla gosedjur och att de kunde vi ju inte sälja i en handvändning.

Auktioneras ut i Ockelbo

I kartongen fanns tre små gosedjur i form av får.

– Vi satte in kartongen på kontoret och sedan blev den stående där. Ända till vi hade besök av lokalradion i butiken.

P4 Gävleborg gjorde i december förra året ett besök i butiken för reportage och då av en slump råkade någon nämna vilken skatt som fanns inne på kontoret - prinsens gosedjur.

– Då blev det fart på alla och sedan ledde det enda till det andra.

Nu är det beslutat att Daniels gosedjur ska auktioneras ut till förmån för välgörenhet. Nästa tisdag den 29 september ska gosedjuren auktioneras ut på plats i Ockelbo till förmån för Världens Barn.

– Vi hoppas att det blir fyrsiffrigt, säger Dan Landström.

Säljer ni gosedjuren tillsammans?

– Nej, men det går ju bra att bjuda på alla tre. Vi hoppas på minst 5 000 kronor.

"En toppengrej"

Nästa tisdag förmiddag avgörs var de kungliga gosedjuren hamnar. Kanske Daniel ger sig in i budgivningen för att få hem sina gamla rariteter till Estelle på Haga?

På P4 Gävleborg är ambitionen hög:

– P4 har en lång tradition av att delta i Radiohjälpens insamling för Världens Barn, det är 17:e året i år. I år har vi valt taktiken att samla på oss saker som har skänkts till oss från allmänheten eller som våra programledare själva tillverkar. Saker som vi sedan kan sälja. Prins Daniels gosedjur är ett exempel, säger Staffan Mälstam, programchef på P4 Gävleborg.

– Missionskyrkan i Ockelbo kontaktade mig, berättade om gosedjuren och undrade om vi på P4 Gävleborg var intresserade av att göra någonting. Jag insåg genast att det var en toppengrej, säger Larry Forsberg, programledare på P4 Gävleborg.

– Vi hoppas att gosedjuren ska dra in massor av pengar till Världens Barn, säger Larry Forsberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.