Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prins Daniel vill att fler
ska våga starta eget

Nu ryter prins Daniel till och vill att flera ska våga förverkliga sina drömmar att stå på egna ben.
Foto: Sven Lindwall
Prins Daniel Fellowship i samarbete med Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, ska få syftet få fler unga människor ska vilja satsa på att bli entreprenörer.
Foto: Sven Lindwall

Nu ryter prins Daniel till och vill att flera ska våga förverkliga sina drömmar att stå på egna ben:

– Är man mer rädd att misslyckas än att lyckas blir det inga företag i dag i Sverige.

Samtidigt hyllas han för sina insatser:

– Kungahuset hjälper näringslivet att öppna dörrar. Prinsen får näringslivet att ställa upp och inspirerar andra, säger SEB:s vd Annika Falkengren.

Prins Daniel brinner fortfarande för att vara entreprenör. När han gifte sig 2010 med kronprinsessan Victoria var han tvungen att ge upp sina företag för att kunna få prinstiteln och Hans Kungliga Höghet.

Samtidigt har Daniel hållit sina drömmar om att vara entreprenör genom sitt Prins Daniel Fellowship i samarbete med Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, och syftet med verksamheten är att fler unga människor ska vilja satsa på att bli entreprenörer.

"Samla en massa kunskap"

För andra året i rad hade Daniel i dag sin entreprenörsdag i centrala Stockholm och på plats var flera av de mentorer som arbetar med programmet. Alla från kändiskrögaren Melker Andersson, United Screens Stina Honkamaa Bergfors, Investors Marcus Wallenberg, SEB:s Annika Falkengren och Skypes grundare Niklas Zennström.

– När vi startade det här hade jag en vision om att vi skulle samla en massa kunskap som kan hjälpa alla dessa vetgiriga och drivna unga entreprenörer som vill skapa, berättar Daniel. Nu efter två år är det ett fantastiskt resultat och att en sådan här dag se denna uppslutning är ju också helt fantastiskt.

"Gjuta lite mod"

Prins Daniels Fellowship består av tre ben:

Skolbesök, entreprenörsdagen och ett mentorprogram.

– Vi har besökt 20 gymnasieskolor och 20 högskolor från Luleå i norr till Malmö i söder. Det har blivit otroliga resultat och att se samarbetet mellan en företagare och en ung entreprenör kan bli ren magi, menar Daniel.

Prins Daniel är övertygad om att det gäller att våga misslyckas för att lyckas:

– Det gäller att gjuta lite mod i den yngre generationen. Det gäller att få alla unga som vill starta företag att våga ta steget. Det vi vet i dag är att rädslan i att misslyckas är varför många inte tar steget. De vågar helt enkelt inte.

– Det är något vi måste sätta fingret på. Något vi måste göra något åt. Att driva företag är förenat med risk. Men är man är man mer rädd att misslyckas än att lyckas blir det inga företag i dag i Sverige.

SEB:s vd Annika Falkengren tycker att prins Daniels Fellowship är "väldigt viktigt":

– Nu ser vi efter ett par år att detta har blivit något som engagerar och är viktigt. Man besöker de här skolorna. Det började småskaligt, men nu ser vi att det börjar bli mer storskaligt.

– Bara det är ju fantastiskt.

FAKTA

■ Detta säger näringslivsprofilerna om prins Daniel och hans prins Daniel Fellowship:

■ SEB:s vd Annika Falkengren:

– Vi ser att svenska kungahuset hjälper näringslivet att öppna dörrar. Även i det här projektet kan vi med ganska enkla medel visa vem prinsen är och med hans bakgrund. Att han kan hjälpa till och få näringslivet att ställa upp och inspirera på ett klokt sätt. Det är ett bra exempel på vad man kan göra tillsammans med kungahuset.

■ Investors Marcus Wallenberg:

– Tror at kungahuset har en väldigt viktig roll. Attraktionskraften satt visa vad som är viktigt för vårt samhälle.

Han hyllar prins Daniel och hans Fellowship:

– En fantastisk möjlighet för alla de som är här.

■ Johan Weigelt, ansvarig för prins Daniel Fellowship:

– Daniels påverkan är enorm och viktig. Det han gör för Fellowship är ovärderligt och han inspirerar så många andra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.