Nu ryter prins Daniel till och vill att flera ska våga förverkliga sina drömmar att stå på egna ben. Foto: Sven LindwallNu ryter prins Daniel till och vill att flera ska våga förverkliga sina drömmar att stå på egna ben. Foto: Sven Lindwall
Nu ryter prins Daniel till och vill att flera ska våga förverkliga sina drömmar att stå på egna ben.  Foto: Sven Lindwall
Prins Daniel Fellowship i samarbete med Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, ska få syftet få fler unga människor ska vilja satsa på att bli entreprenörer. Foto: Sven LindwallPrins Daniel Fellowship i samarbete med Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, ska få syftet få fler unga människor ska vilja satsa på att bli entreprenörer. Foto: Sven Lindwall
Prins Daniel Fellowship i samarbete med Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, ska få syftet få fler unga människor ska vilja satsa på att bli entreprenörer. Foto: Sven Lindwall

Prins Daniel vill att fler
ska våga starta eget

Publicerad

Nu ryter prins Daniel till och vill att flera ska våga förverkliga sina drömmar att stå på egna ben:

– Är man mer rädd att misslyckas än att lyckas blir det inga företag i dag i Sverige.

Samtidigt hyllas han för sina insatser:

– Kungahuset hjälper näringslivet att öppna dörrar. Prinsen får näringslivet att ställa upp och inspirerar andra, säger SEB:s vd Annika Falkengren.

Prins Daniel brinner fortfarande för att vara entreprenör. När han gifte sig 2010 med kronprinsessan Victoria var han tvungen att ge upp sina företag för att kunna få prinstiteln och Hans Kungliga Höghet.

Samtidigt har Daniel hållit sina drömmar om att vara entreprenör genom sitt Prins Daniel Fellowship i samarbete med Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, och syftet med verksamheten är att fler unga människor ska vilja satsa på att bli entreprenörer.

"Samla en massa kunskap"

För andra året i rad hade Daniel i dag sin entreprenörsdag i centrala Stockholm och på plats var flera av de mentorer som arbetar med programmet. Alla från kändiskrögaren Melker Andersson, United Screens Stina Honkamaa Bergfors, Investors Marcus Wallenberg, SEB:s Annika Falkengren och Skypes grundare Niklas Zennström.

– När vi startade det här hade jag en vision om att vi skulle samla en massa kunskap som kan hjälpa alla dessa vetgiriga och drivna unga entreprenörer som vill skapa, berättar Daniel. Nu efter två år är det ett fantastiskt resultat och att en sådan här dag se denna uppslutning är ju också helt fantastiskt.

"Gjuta lite mod"

Prins Daniels Fellowship består av tre ben:

Skolbesök, entreprenörsdagen och ett mentorprogram.

– Vi har besökt 20 gymnasieskolor och 20 högskolor från Luleå i norr till Malmö i söder. Det har blivit otroliga resultat och att se samarbetet mellan en företagare och en ung entreprenör kan bli ren magi, menar Daniel.

Prins Daniel är övertygad om att det gäller att våga misslyckas för att lyckas:

– Det gäller att gjuta lite mod i den yngre generationen. Det gäller att få alla unga som vill starta företag att våga ta steget. Det vi vet i dag är att rädslan i att misslyckas är varför många inte tar steget. De vågar helt enkelt inte.

– Det är något vi måste sätta fingret på. Något vi måste göra något åt. Att driva företag är förenat med risk. Men är man är man mer rädd att misslyckas än att lyckas blir det inga företag i dag i Sverige.

SEB:s vd Annika Falkengren tycker att prins Daniels Fellowship är "väldigt viktigt":

– Nu ser vi efter ett par år att detta har blivit något som engagerar och är viktigt. Man besöker de här skolorna. Det började småskaligt, men nu ser vi att det börjar bli mer storskaligt.

– Bara det är ju fantastiskt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag