Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Prins Daniel ska inviga sin gamla skola

Prins Daniel återvänder till Ockelbo för att inviga Perslundaskolan – där han själv fick sin grundläggande skolutbildning på 1980-talet. Foto: Suvad Mrkonjic
Perslundaskolan. Foto: Olle Sporrong
Kronprinsessan Victoria och Estelle stannar kvar hemma denna gång. Foto: Patrick Van Katwijk

Bygdens store man kommer hem igen!

Prins Daniel återvänder till där allt började en gång - sin gamla skola i Ockelbo.

– Vi är så klart oerhört tacksamma och stolta, säger Magnus Jonsson, kommunstyrelsens ordförande i Ockelbo.

Prins Daniel och Perslundaskolan - genom tiderna

■ Prins Daniel gick ut nionde klass i Perslundaskolan i Ockelbo med allt från tvåor till treor och fyror i betyget. Han hade en femma och det var i idrott.

■ Den första långa intervjun Daniel gav när han blev tillsammans med kronprinsessan Victoria var just till Perslundaskolans skoltidning En Spänn. Där berättade han om sitt idrottsintresse:

– Man bodde nästan vid rinken när man var mindre. Det är en nostalgisk känsla när man, i vuxen ålder, återvänder till barndomens hockeyarena, sa Westling i skoltidningen.

■ När prins Daniel och kronprinsessan Victoria gjorde sin första officiella resa till Ockelbo besökte de Perslundaskolan. Där åt de lunch, ekologisk köttfärslimpa och till efterrätt en chokladkaka som bakats på hemkunskapen.

– Det känns helt underbart, svarade Daniel på hur det var att vara tillbaka i sin gamla skola.

■ Daniel har själv till Perslundaskolans tidning berättat om sina känslor om att komma hem:

– Att komma hem till Ockelbo är som att ladda batterierna. Jag tror att det finns en speciell Ockelboanda som bygger på att vara genuina och bryr sig om varandra. Här ställer man upp för varandra. Det är självklart.

Tisdagen den 16 februari återvänder Daniel hem igen till Ockelbo. Med bara veckor kvar till att han och Victoria ska bli föräldrar till sitt andra barn åker prinsen från Haga slott upp till barndomsorten Ockelbo.

Orsaken är att han ska ge kunglig glans till sin gamla högstadieskola som numera också är en mellanstadieskola inne i centrala Ockelbo.

Det var på Perslundaskolan som Daniel på 1980-talet fick sin grundläggande skolutbildning.

Renoverats

Senaste läsåret 2014-2015 har skolan varit stängd för en omfattande renovering på över 100 miljoner kronor och nu lagom till vårterminen flyttar eleverna in igen och det med kunglig närvaro.

– Ja, vi skickade för ett bra tag sedan ut en officiell förfrågan och inbjudan till prins Daniel, berättar Magnus Jonsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Ockelbo.

Daniel kommer dock utan familjen. Victoria och Estelle stannar kvar hemma på Haga slott.

– Vi är jätteglada och tacksamma att Daniel kommer hem och inviger nya skolan, fortsätter Magnus Jonsson.

 

LÄS MER: Så mycket kostade Prins Daniel Rolex-klocka

 

Föräldraorten

Kvar hemma i Ockelbo bor båda Daniels föräldrar - Ewa och Olle Westling. Att de också kommer närvara vid invigningen är en lågoddsare, precis som att det kan bli en del gamla lärare på plats:

– De flesta av de pensionerade lärarna som bor kvar i kommunen kommer nog dyka upp på invigningen, säger Magnus Jonsson.

Vad Daniel ska göra vid invigningen blir en överraskning för de som är med den 16 februari. Men en inte alltför vågad gissning är prins Daniel kommer klippa ett rött band och säga några väl valda ord om sin gamla skola.