"Han är glädjande nog lik sin mor", säger prins Daniel.
"Han är glädjande nog lik sin mor", säger prins Daniel.

Prins Daniel och Victoria har fått en son

Publicerad

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria har fått en son.

Daniel berättar på en presskonferens på Karolinska sjukhuset att båda ska må bra.

– Han är glädjande nog lik sin mor, säger prins Daniel på presskonferensen.

20.28 föddes en ny prins!

– Det har gått jättebra och vi har blivit jättebra omhändertagna, säger Prins Daniel under presskonferensen.

En 3655 gram och 52 centimeter lång pojke såg då dagens ljus. Drygt två timmar senare mötte en glad prins Daniel det samlade pressuppbådet.

– Alla är givetvis jätteglada. Ni kvinnor är en urkraft! säger han.

Prins Daniel meddelade även att han själv fick klippa av navelsträngen och assisterade under förlossningen.

"Har inte hunnit känna efter"

Precis som under 2012 kom det tårar nedför prinsens kinder i kväll, och han menar att han inte visste om att det skulle bli en liten prins.

– Jag har inte hunnit känna efter riktigt än hur det känns att vara tvåbarnsfar, men det känns så klart bra, säger han.

Än så länge har prins Daniel och Kronprinsessan Victoria inte berättat för prinsessan Estelle om de glädjande nyheterna, men prins Daniel har en aning om vad hon tänker.

– Estelle är så klart jätteentusiastisk och glad att bli storasyster, säger han.

Löfven närvarar

Det nyfödda barnet hamnar som nummer tre i successionsordningen efter sin Kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle.

Enligt TT blir det inte känt vilket namn och titel barnet ska få förrän under konseljen som kungen kallar till. Då informerar han vad titeln blir, vilket namn och vilket tilltalsnamn som barnet får.

Innan dess ska även en vittnesbekräftelse hållas. Vid den kommer bland andra statsminister Stefan Löfven att närvara.

Senare kommer också Te Deum, en tacksägelsegudstjänst, att hållas.

Födseln innebär att det i framtiden kommer att bli många kungliga födelsekalas vid den här tiden på året. Prinsessan Estelle föddes den 23 februari, och kusinen prinsessan Leonore, som är två år, har sin födelsedag den 20 februari.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag