Prins Daniel hälsade svenskar välkomna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: / Scanpix"

MALMÖ/STOCKHOLM. Att vara svensk är ingen särskild hudfärg eller hårfärg, dialekt eller accent, sade prins Daniel när han deltog i en välkomstceremoni för nya svenska medborgare i Malmö på nationaldagen.

En av de runt 280 personer vid ceremonin på Malmö Opera var Dollie Sah från södra Nepal. Hon har bott i Sverige i 4,5 år och hit första gången i samband med en konstutställning i Danmark som hon deltog i.

Det är roligt att man ordnar en sådan här ceremoni, tycker Dollie Sah men är samtidigt kritisk till idén om medborgarskap:

– Det borde inte göra så stor skillnad. Om jag bott i Sverige i fyra eller sex år så är jag ändå en människa precis som alla andra. Egentligen borde jag bara behöva ett enda pass för att resa och bo i hela världen.


Prins Daniel delade ut välkomstbrev till de nya svenskarna och förkunnade att svenskheten handlar om att dela ett språk, en plats, en gemenskap och ett ansvar. I fjol fick Sverige drygt 23 000 nya medborgare.

Nationaldagen var som vanligt hektisk för kungafamiljen. På förmiddagen öppnade prins Carl Philip och prinsessan Madeleine portarna till Slottet.

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia var med i Visbys nationaldagsfirande, innan de återvände till Stockholm för att tillsammans med resten av familjen åka kortege i häst och vagn från Slottet till Skansen för det traditionella nationaldagsfirandet tidigt på kvällen.

Firar du nationaldagen?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.