Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prins Daniel byter namn

Prinsens nya namn: Olof Daniel Westling Bernadotte.
Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Prins Daniel presenteras numera av hovet med nytt efternamn.
Tidigare har spekulerats i att han inte skulle ha något.
Hans nya namn blir nämligen Olof Daniel Westling Bernadotte. Numera är han dessutom riddare.
Som Expressen har kunnat avslöja är Daniel just nu tillsammans med sin älskade hustru, kronprinsessan Victoria, på andra sidan jorden i Franska polynesien.
De senaste åren har varit minst sagt händelserika för prins Daniel som gått från att vara gymföretagare till att bli prins som nu också får namnet Bernadotte.
Trots att många experter hävdat att han inte skulle få namnet.
Skatteverket har nu tagit emot en ansökan från hovet om en namnändring, skriver Kyrkans Tidning..
- Det officiella namnet är Olof Daniel Westling Bernadotte, säger Per Westberg, utvecklingschef på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, till tidningen.

På bloggen

Westberg berättar också om namnbytet på sin blogg "Kyrkoordnaren".
I kortform skrivs namnet H.K.H Prins Daniel.
När den nyblivne prinsen kommer hem till Sverige igen efter bröllopsresan blir det till en vardag vid sidan av landets kronprinsessa. Men numera kan han inte bara kalla sig kunglighet, prins och hertig av Västergötland - utan också riddare.
Kungen beslutade nämligen att i samband med bröllopet utse Daniel till riddare av serafimerordern. Utmärkelsen instiftades redan av kung Fredrik I år 1748. Ordern delas numera enbart ut till utländska statschefer samt till medlemmar av kungahuset.

Frun bestämmer

Men namnändringen och riddarutnämningen är bara några av förändringarna i Daniels vardag nu när han blir kunglig.
Som ingift i kungafamiljen får han finna sig i att det är frun, kronprinsessan, som avgör hur mycket pengar han ska tjäna. Hon måste nämligen dela med sig av sitt apanage. Hur mycket pengar kronprinsessan och hennes syskon får i apanage är dock hemligt.
- Det är kungen som beslutar har hovauditören och advokaten Axel Calissendorff tidigare sagt till Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.