Prinsens nya namn: Olof Daniel Westling Bernadotte. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Prinsens nya namn: Olof Daniel Westling Bernadotte. Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Prins Daniel byter namn

Publicerad
Uppdaterad
Prins Daniel presenteras numera av hovet med nytt efternamn.
Tidigare har spekulerats i att han inte skulle ha något.
Hans nya namn blir nämligen Olof Daniel Westling Bernadotte. Numera är han dessutom riddare.
Som Expressen har kunnat avslöja är Daniel just nu tillsammans med sin älskade hustru, kronprinsessan Victoria, på andra sidan jorden i Franska polynesien.
De senaste åren har varit minst sagt händelserika för prins Daniel som gått från att vara gymföretagare till att bli prins som nu också får namnet Bernadotte.
Trots att många experter hävdat att han inte skulle få namnet.
Skatteverket har nu tagit emot en ansökan från hovet om en namnändring, skriver Kyrkans Tidning..
- Det officiella namnet är Olof Daniel Westling Bernadotte, säger Per Westberg, utvecklingschef på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, till tidningen.

På bloggen

Westberg berättar också om namnbytet på sin blogg "Kyrkoordnaren".
I kortform skrivs namnet H.K.H Prins Daniel.
När den nyblivne prinsen kommer hem till Sverige igen efter bröllopsresan blir det till en vardag vid sidan av landets kronprinsessa. Men numera kan han inte bara kalla sig kunglighet, prins och hertig av Västergötland - utan också riddare.
Kungen beslutade nämligen att i samband med bröllopet utse Daniel till riddare av serafimerordern. Utmärkelsen instiftades redan av kung Fredrik I år 1748. Ordern delas numera enbart ut till utländska statschefer samt till medlemmar av kungahuset.

Frun bestämmer

Men namnändringen och riddarutnämningen är bara några av förändringarna i Daniels vardag nu när han blir kunglig.
Som ingift i kungafamiljen får han finna sig i att det är frun, kronprinsessan, som avgör hur mycket pengar han ska tjäna. Hon måste nämligen dela med sig av sitt apanage. Hur mycket pengar kronprinsessan och hennes syskon får i apanage är dock hemligt.
- Det är kungen som beslutar har hovauditören och advokaten Axel Calissendorff tidigare sagt till Expressen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag