Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prins Andrew lämnar alla sina offentliga uppdrag

Prins Andrew lämnar sina offentliga uppdrag för brittiska kungahuset.
Prins Andrew.Foto: DAVID PARKER / AP TT NYHETSBYRÅN
Sexbrottsanklagade miljardären Jeffrey Epstein.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Prins Andrew.Foto: RICHARD WAINWRIGHT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Prins Andrew lämnar sina offentliga uppdrag för brittiska kungahuset för den närmsta framtiden, skriver BBC.

Beskedet kommer efter hans kritiserade intervju om kopplingarna till miljardären Jeffrey Epstein som stod åtalad för sexhandel med minderåriga i Florida och New York. 

– Jag fortsätter att ångra mitt dåliga omdöme gällande min koppling till Jeffrey Epstein, säger han i ett uttalande. 

I ett uttalande säger han att han avsäger sig alla offentliga uppdrag inom det brittiska kungahuset för den närmsta framtiden. 

Hans mamma, drottning Elizabeth, har gett sin välsignelse, enligt Mirror. 

– Det har blivit tydligt för mig de senaste dagarna att omständigheterna kring min tidigare koppling till Jeffrey Epstein har fått en stor påverkan på min familjs arbete och det värdefulla arbete som pågår i de många organisationer och välgörenhetsorganisationer som är jag stolt över att stödja, säger han i ett uttalande, enligt BBC.

Prins Andrew fortsätter: 

– Jag fortsätter att ångra mitt dåliga omdöme gällande min koppling till Jeffrey Epstein. Hans självmord har lämnat många obesvarade frågor, särskilt för hans offer, och jag sympatiserar djupt med alla som har drabbats och vill få något slags avslut

Kritiserades efter uppmärksammade intervjun 

Bakgrunden är den uppmärksammade intervjun i BBC där prins Andrew fick möjlighet att bemöta anklagelserna om inblandningen i sexbrottsskandalen kring Jeffrey Epstein. 

Virginia Giuffre, som hölls som sexslav hos Epstein när hon var 17 år, hade då vittnat om prinsens inblandning i sexövergreppen. 

Jeffrey Epstein förnekade anklagelserna och sade att han aldrig träffat vittnet. Men intervjun fick hård kritik och dömdes ut av experter. 

– Jag har aldrig sett något så katastrofalt. För PR-studenter: det här är inte så man ska göra. Det var som att titta på en man som sjönk i kvicksand och tyvärr tror jag inte att någon skulle erbjuda honom ett rep för att ta sig upp, sa kriskonsulten Mark Borkowski till Sky News. 

”Intervjun kommer gå till historien”

BBC:s hovkommentator Dickie Arbiter kallade intervjun ”olidlig”. 

– Intervjun kommer att gå till historien som ett av de värsta PR-dragen någonsin, har en källa inom kungahuset sagt till ansedda tidningen The Times. 

Efter intervjun avgick en av prinsens PR-agenter, Jason Stein, som ska ha försökt hindra prinsen att tala ut om anklagelserna om sexuella övergrepp – men blev totalt överkörd. 

Jeffrey Epstein stod anklagad för sexhandel med minderåriga i Florida och New York. Han hittades död i sin cell på Manhattan i augusti tidigare i år. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.