Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prins Andrew kan förlora sitt polisskydd dygnet runt

Rättsprocessen mot brittiske prins Andrew gällande sexbrott kommer inte att läggas ner, beslutar amerikanska domaren.
Prins Andrew har förlorat sina militära och kungliga titlar, och kan komma att stå utan polisskydd redan i februari.
Foto: I-IMAGES/POLARIS/IBL
Virginia Giuffre anklagar prins Andrew för att ha våldtagit henne flera gånger när hon var 17 år.
Foto: Florida Southern District Court

Den våldtäktsanklagade prins Andrew kan stå utan sina livvakter redan kommande månad.

Hertigen av York fråntogs militära titlar och kungligt beskyddarskap efter att amerikanska domstolen nekat hans yrkande om att lägga ner Virginia Giuffres stämningsansökan.

Nu ser myndigheter över prinsens behov av polisskydd, rapporterar Daily Mail.

Efter att ha förlorat sina militära titlar och sitt kungliga beskydd kan prins Andrew även bli av med sitt polisskydd den kommande månaden.

Detta då polismyndigheten Metropolitan Police och Storbritanniens inrikesministerium inlett en granskning av prins Andrews behov av personskydd.

Hittills har Andrew fått behålla sina livvakter, som bekostas av skatter. Något som har skapat debatt, då brorsonen prins Harry blev av med sitt polisskydd när han avsade sig sina kungliga plikter under 2020.

Andrew, som står kvar som 9:a i den brittiska tronföljden, har vid sin herrgård i Windsor skydd dygnet runt på grund av närheten till det kungliga slottet.

Men hertigen av York kan komma att bli av med de vakter som följer honom bortanför hemmet i Windsor.

Har drabbats av säkerhetsintrång förut

Efter att det stod klart att domaren nekat Andrews yrkande om att lägga ner Virginia Giuffres stämningsansökan meddelade brittiska kungahuset att han fråntas alla kungliga och militära titlar.

Hertigen av York kommer därmed inte åta sig några officiella uppdrag och försvarar fallet med Virginia Giuffre som en privat medborgare. Han kommer heller inte längre att använda sig av ”hans kungliga höghet” i officiella sammanhang.

Exfrun Sarah Ferguson, hertiginnan av York, bor fortfarande med honom men har inte haft skattebekostat polisskydd sedan parets skilsmässa år 1996.

Likt prins Harry har Andrew under senaste åren blivit utsatt för flera säkerhetsintrång, bland annat en inkräktare som lyckades ta sig in i hemmet.

Prins Charles ville inte svara på några frågor om brodern.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.