Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Primärval genomförs trots coronakrisen

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Utanför flera av vallokalerna i Wisconsin syntes invånare med ansiktsmasker som trotsade uppmaningen om att stanna hemma för att rösta i primärvalet.Foto: TANNEN MAURY / EPA / TT
Wisconsin genomför primärvalet trots att delstatens guvernör under måndagen beslutade att stoppa det.Foto: JOHN HART / AP/ TT

WASHINGTON DC. Invånare i Wisconsin har beordrats att hålla sig hemma på grund av coronavirusets spridning i USA. 

Trots det genomför delstaten sitt primärval under tisdagen – samtidigt som andra har skjutit valet på framtiden. 

– Jag måste komma hit i dag och riskera mitt liv för att rösta, säger RoseMary Oliveira till den lokala tv-kanalen WDJT. 

I måndags beslutade Wisconsins guvernör Tony Evers att primärvalet skulle flyttas fram på grund av det växande utbrottet av coronavirus i USA. Men beslutet upphävdes senare av delstatens Högsta domstol, som har en majoritet av konservativa domare. 

Demokrater har krävt att valet skulle skjutas upp för att skydda väljarna och stoppa spridningen av coronaviruset – men delstatens republikaner har motsatt sig och hänvisat till att det strider mot konstitutionen.

När primärvalet inleddes under tisdagen syntes invånare utanför röstlokaler iklädda masker. Många höll sig även till riktlinjerna om att hålla avstånd till varandra, uppger CBS News. 

Brist på valarbetare

Invånare som tagit sig till röstlokalerna har antingen haft att välja på att följa den order som utfärdats i delstaten om att stanna hemma – eller att trotsa den och i stället gå och rösta. 

– Jag måste komma hit i dag och riskera mitt liv för att rösta och jag gör det gärna, för det är min rättighet. Jag är här och ingen kan stoppa mig från att rösta, säger RoseMary Oliveira till WDJT.

Enligt CNBC rådde brist på valarbetare och i Milwaukee hade antalet platser att rösta på minskat från 180 till fem. 

Den förre vicepresidenten Joe Biden och senatorn från Vermont Bernie Sanders är kvar i kampen om att bli Demokraternas kandidat i presidentvalet i höst. 

Sanders: ”Kan visa sig vara dödligt”

Sanders vände sig emot att valet genomfördes och säger enligt CBS News att hans kampanj inte tänker uppmana invånare att ta sig till röstlokalerna. 

”Att hålla det här valet mitt i utbrottet av coronavirus är farligt, åsidosätter riktlinjer från hälsoexperter och kan mycket väl visa sig vara dödligt.”, skriver Sanders på Twitter. 

Joe Bidens kampanj har dock inte kritiserat delstaten för att valet genomförs och har sagt i tidigare intervjuer att han trodde att valet kan genomföras säkert om riktlinjer kring avstånd följs, enligt CNBC. 

I tisdagens primärval står 77 delegater på spel för de demokratiska kandidaterna. 

Resultatet kan dröja

Efter tidigare primärval leder Joe Biden över Bernie Sanders med 1 217 delegater mot 914, enligt NPR. 

Även republikanerna röstar i primärvalet men president Donald Trump väntas där vinna samtliga 52 delegater. 

Under tisdagen hålls även flera lokala val, bland annat till delstatens högsta domstol. 

Enligt AP stänger vallokalerna klockan 02 under natten svensk tid, men det kan dröja till nästa måndag innan resultatet görs offentligt. 

Flera andra delstater, som Louisiana, Ohio och West Virginia, har skjutit upp sina primärval till ett senare tillfälle på grund av pandemin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.