Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni hade dagen till ära en dräkt inspirerad av serie- och actionfiguren Cat Woman. Foto: Fredrik Persson / Scanpix
Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni hade dagen till ära en dräkt inspirerad av serie- och actionfiguren Cat Woman. Foto: Fredrik Persson / Scanpix

Prideparaden lockade politiker

Publicerad
Uppdaterad
Egyptiska queens, tjejer i tyllkjolar och läderklädda män.
Karnevalsyran var på topp när 10 000-tals dansade loss i årets Prideparad.
- Vi har vatten, barnmat och extraskor med oss, sade festdeltagaren Susanna Lundberg.
Det såg länge dystert ut med hotande regnmoln och kyla, men vid 13-tiden på lördagen sprack molnen upp och solen tittade fram. Stämningen var hög i Tantolunden på Södermalm i Stockholm där tusentals personer hade samlats för att gå med i den tolfte Prideparaden.
Guld- och silversprejade killar, sambaklädda firare med bananklasar på huvudet och lättklädda tyska sjömän minglade med politiker.
- Prideparaden är väldigt viktig. Det är med fördomar som med ogräs, de dyker upp hela tiden och om man inte accepterar det då måste man agera, sade justitieminister Beatrice Ask, till TT strax innan paraden skulle börja.

"Dansar fram"

I stundande valtider hade en rad ministrar gått man ur huse. Även arbetsmarknadsminister Tobias Billström och finansminister Anders Borg var på plats.
- Det är en viktig manifestation för öppenhet och tolerans. Vi vill att Sverige ska vara ett samhälle som är modernt där människor respekteras för sitt livsval, sade en svartklädd finansminister.
Från de rödgrönas håll var uppslutningen minst lika stor. Bland paraddeltagarna fanns Lars Ohly (V) och socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin som var på ett strålande humör.
- Jag har gått med alla år, jag var med även innan det blev Pride och det verkligen var en liten skrämd skara. Det är fantastiskt att se hur det har utvecklats. Och poängen är att man går inte, man dansar fram till mer eller mindre bra schlagermusik, säger Sahlin.

Till Sjöhistoriska

I år hade paraden bytt väg och gick från Zinkensdamm, längs med Hornsgatan, Slussen, Gamla stan och Hamngatan bort till festivalområdet utanför Sjöhistoriska museet på Djurgården. Från Dramatens balkong presenterades ekipagen av skådespelarna Tasso Stafilidis och Robert Fux.
Enligt polisen räknade arrangörerna med cirka 35 000 besökare från hela världen men polisinsatsen var mindre än tidigare år.
- Vi har ganska många volontärer på plats, säger Carin Götblad, länspolismästare i Stockholm.
Florence Ziethén och Karin Johannesson, 24 och 27 år, i skira brudklänningar och röda rosor i sina brudbuketter hade hunden Beethoven med sig.
- Vi har ingått friendship-äktenskap. Vi har lovat varandra att vara bästa vänner hela livet ut. Nu ska vi ha roligt och fira, säger Florence Ziethén.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag