Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prideflaggan fick politikern att gå i taket

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Linnéa Bergenstråhle och ungdomsgruppen Molto "kuppade" in en Prideflagga utanför kommunhuset i Södertälje. Detta rasar moderaten Rolf Bertilson på.
Foto: Facebook, Molto och Moderaterna

En Prideflagga utanför kommunhuset i Södertälje har fått den moderate kommunfullmäktigeledamoten Rolf Bertilson att gå i taket.

Han är arg över att flagghissningen, som utfördes av en ungdomsgrupp, inte polisanmälts.

Och nu riktar han kritik mot hela festivalen.

– Det är bara ett stort spektakel. Titta på hur människorna bär sig åt och hur de skränar och sjunger och klär ut sig, den ena värre än den andra, säger han till Expressen.se.

Ungdomsorganisationen Molto tröttnade på de långdragna diskussionerna i Södertäljes kommunhus om huruvida en Prideflagga skulle hissas utanför Stadshuset i anslutning till festivalen.

I fredags tog de saken i egna händer - och hissade själva den regnbågsfärgade flaggan utan tillstånd i en av kommunens flaggstänger.

Kuppen har nu utlöst ett flaggbråk i Södertälje, eftersom den fick hänga kvar över helgen, enligt Länstidningen.

Pride - "Ett stort spektakel"

71-årige kommunpolitikern Rolf Bertilson, M, är mycket upprörd över att flaggan inte omedelbart togs ner.

– Det var ett felaktigt agerande. Jag är ju lite pappa till kommunens flaggpolicy, och i den står det klart och tydligt att man bara ska flagga för event inom kommunen, säger han till Expressen.se.

Han tycker att flaggkuppen borde ha polisanmälts, och går också till attack mot själva festivalen.

– Det är bara ett stort spektakel. Titta på hur människorna bär sig åt och hur de skränar och sjunger och klär ut sig, den ena värre än den andra. För mig är det bara ett stort spektakel. Tänk om alla skulle ha en demonstration varje dag mot det ena och det andra. Hur skulle det bli då?

Enligt honom själv har han blivit uppringd av fem personer under dagen, varav fyra står bakom hans åsikter, efter att han gjorde ett liknande uttalande i Länstidningen.

Till tidningen ska han ha sagt:

– Det är eländigt. Det är folk som spökar ut sig och klär sig snuskigt. Det finns andra sätt att visa att man stöder hbt-rörelsen.

Till Expressen tillbakavisa dock Bertilson att han ska ha använt sig av ordet "snuskigt".

Hur som helst får han stenhård kritik från sin egen gruppledare, Marita Lärnestad.

– Det är förfärliga uttalanden han gör. Men jag är inte förvånad. Det har varit ett antal tillfällen nu på senare tid när han gått emot partiet i flera frågor, säger Marita Lärnestad till Expressen.se.

Sedan Rolf Bertilsons citat publicerades under måndagen har hon fått mejl och samtal från partikollegor som är chockade över moderatens utspel, som hon menar andas homofobi.

– Det är en sak att man inte ska hissa vilka flaggor som helst i kommunens flaggstänger, även om det här var i ett gott syfte. Men nästa gång kanske det är Nationaldemokraternas flagga eller hammaren och skäran som hissas, och då är det inte lika trevligt. Men det här är ett rent bottennapp av Rolf Bertilson, säger hon.

Beredda på motstånd

För organisationen Molto är Rolf Bertilsons utspel föga överraskande.

– Vi visade vårt stöd för de som inte kan vara sig själva. Men vi hissade den också för de tusentals människor som kämpar för mänskliga rättigheter, säger vice ordförande Linnéa Bergenstråhle.

Hon säger att de var förberedda på att möta motstånd från bland annat Rolf Bertilson.

– Vi måste kunna möta de motståndarna också. Vi tycker att Pride är en tid då man visar vem man är och står upp för sin rätt att visa upp sig, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.