Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
 Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Pridechef tas ur tjänst – var dömd för barnvåldtäkt

Publicerad

En chef inom Stockholm Pride som 2011 dömdes till fängelse för våldtäkt mot barn har tagits ur tjänst, skriver Dagens Nyheter.

Styrelsen menar att de inte hade kännedom om domen. 

– Vi kände inte till det. Då tillkallade jag styrelsen där vi beslutade att omedelbart ta personen ur tjänst, säger tf ordförande Britta Davidsohn till Expressen.

Pridechefen dömdes 2011 för att ha våldtagit en trettonårig pojke, som mannen hade haft en relation med. Enligt domen fick pojken, som då fyllt fjorton, "smärta och skador" vid ett av samlagen, skriver Dagens Nyheter.

Vid tillfället var mannen fritidspolitiker i en Stockholmskommun. Enligt pojkens målsägandebiträde ska mannen ha hotat med att ta sitt liv när pojken ville avsluta relationen. 

Svea hovrätt menar också att han gett pojken "dyrbara gåvor" och lockat med att hjälpa honom med en "tv-karriär i USA". 

Mannen dömdes till fängelse i två och ett halvt år.

Pridechef dömdes för våldtäkt mot barn – tas ur tjänst

Stockholm Prides styrelse fick kännedom om domen under torsdagen. Mannen togs då omedelbart ur tjänst, enligt Britta Davidsohn, tillförordnad ordförande. 

– Vi fick information från en av våra medlemsorganisationer om att en person i vår ledning är dömd för sexualbrott. Vi kände inte till det. Då tillkallade jag styrelsen där vi beslutade att omedelbart ta personen ur tjänst. Vi beslutade också att ta in en konsult som ska hjälpa oss att se över organisationen och ta fram en policy för att säkra upp att det här inte händer igen, säger Britta Davidsohn.

Hon menar att mannen förstod beslutet och har backat från alla uppdrag. Under ett styrelsemöte på torsdagen framgick det att vissa i organisationen ska ha känt till Pridechefens förflutna, men att det aldrig nådde ledningen.

– Det ser vi väldigt allvarligt på, att vi har det glappet. Det är det vi ska utreda nu, skyndsamt, säger Britta Davidsohn.

Pridechefen som nu tas ur tjänst är en annan än den chef inom HBTQ-rörelsen som anklagas för sexköp av en minderårig pojke, som Dagens Nyheter tidigare rapporterat om. Även den chefen har avgått från Stockholm Prides styrelse.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag