Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pridechef tas ur tjänst – var dömd för barnvåldtäkt

Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

En chef inom Stockholm Pride som 2011 dömdes till fängelse för våldtäkt mot barn har tagits ur tjänst, skriver Dagens Nyheter.

Styrelsen menar att de inte hade kännedom om domen. 

– Vi kände inte till det. Då tillkallade jag styrelsen där vi beslutade att omedelbart ta personen ur tjänst, säger tf ordförande Britta Davidsohn till Expressen.

Pridechefen dömdes 2011 för att ha våldtagit en trettonårig pojke, som mannen hade haft en relation med. Enligt domen fick pojken, som då fyllt fjorton, "smärta och skador" vid ett av samlagen, skriver Dagens Nyheter.

Vid tillfället var mannen fritidspolitiker i en Stockholmskommun. Enligt pojkens målsägandebiträde ska mannen ha hotat med att ta sitt liv när pojken ville avsluta relationen. 

Svea hovrätt menar också att han gett pojken "dyrbara gåvor" och lockat med att hjälpa honom med en "tv-karriär i USA". 

Mannen dömdes till fängelse i två och ett halvt år.

Pridechef dömdes för våldtäkt mot barn – tas ur tjänst

Stockholm Prides styrelse fick kännedom om domen under torsdagen. Mannen togs då omedelbart ur tjänst, enligt Britta Davidsohn, tillförordnad ordförande. 

– Vi fick information från en av våra medlemsorganisationer om att en person i vår ledning är dömd för sexualbrott. Vi kände inte till det. Då tillkallade jag styrelsen där vi beslutade att omedelbart ta personen ur tjänst. Vi beslutade också att ta in en konsult som ska hjälpa oss att se över organisationen och ta fram en policy för att säkra upp att det här inte händer igen, säger Britta Davidsohn.

Hon menar att mannen förstod beslutet och har backat från alla uppdrag. Under ett styrelsemöte på torsdagen framgick det att vissa i organisationen ska ha känt till Pridechefens förflutna, men att det aldrig nådde ledningen.

– Det ser vi väldigt allvarligt på, att vi har det glappet. Det är det vi ska utreda nu, skyndsamt, säger Britta Davidsohn.

Pridechefen som nu tas ur tjänst är en annan än den chef inom HBTQ-rörelsen som anklagas för sexköp av en minderårig pojke, som Dagens Nyheter tidigare rapporterat om. Även den chefen har avgått från Stockholm Prides styrelse.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.