Äldre och riskgrupper rekommenderas femte vaccindos mot corona

FHM: ”Finns anledning att tro att spridningen ökar igen i höst”
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ /TT / TT NYHETSBYRÅN
Äldre rekommenderas en femte vaccindos mot corona i höst.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Äldre och riskgrupper rekommenderas att ta en femte vaccindos i höst.

För övriga vuxna är vinsten med en bred vaccinering begränsad, bedömer Folkhälsomyndigheten.

Regionerna uppmanas dock att erbjuda en fjärde dos till de som vill.

Klockan 08.40 håller socialminister Lena Hallengren pressträff tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell. 

Pressträffen handlar om rekommendationer inför hösten för vaccination mot covid-19.

– Under hösten kommer personer över 65 år att rekommenderas att ta en femte dos vaccin, säger Socialminister Lena Hallengren. 

Även personer i riskgrupp rekommenderas att ta en påfyllnadsdos inför hösten. För övriga vuxna ska en fjärde dos erbjudas även om FHM bedömer en begränsad vinst för gruppen. 

– Vinsterna med en höstdos är begränsad för den här gruppen, säger Karin Tegmark Wisell.

Personer mellan 18 och 64 år rekommenderas fortfarande tre doser vaccin. 

Vaccinet kommer fortsatt vara gratis. 

Barn under 12 år rekommenderas inte vaccin. Barn mellan 12-17 rekommenderas fortfarande två doser och i nuläget bedömer man inte att en tredje sprita är aktuell – förutom i enskilda fall där barn tillhör en riskgrupp. 

Kan bli ändring 

Folkhälsomyndighetens bedömning är i nuläget att covid-19 framöver kommer att likna en vanlig säsongsinfluensa framöver. Men Karin Tegmark Wisell poängterar samtidigt att covid-19 ännu är en ny sjukdom och att det är för tidigt att dra likhetstecken mellan viruset och vanlig säsongsinfluensa. 

Tegmark Wisell förklarar även att rekommendationerna för vaccin kan komma att ändras om det kommer en variant som ger en svårare situation som gör att vaccinen inte skyddar lika starkt mot svår sjukdom och död.

Lena Hallengren avslutar med att rikta ett tack till alla som har vaccinerat sig mot covid-19 och de som planerar att vaccinera sig. 

Enligt den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten (den 19 maj) har 65 procent av befolkningen från 18 år och uppåt fått tre doser covidvaccin.

I gruppen tolv år och äldre har 85 procent fått minst två doser.

1,5 miljoner sjuka i Nordkorea efter superspridarevent

Nu samlas landets militär igen i stor ceremoni – för att bekämpa smittan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.