Lena Hallengren: Smittan ökar – trots att vi är mitt i sommaren

Socialministern om coronavirusets spridning
Lena Hallengren.
Foto: CHRIS ANDERSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Smittan ökar igen trots att det är mitt i sommaren.

Det säger socialminister Lena Hallengren på en pressträff om covid-19.

Smittspridningen ökar igen i sommar. Det är ett trendbrott jämfört med tidigare pandemisomrar då antalet covidfall minskat.

Samma utveckling rapporteras i hela Europa.

– Smittan ökar igen. Ganska många är sjuka trots att vi är mitt i sommaren. Vi ser en liten ökning av antalet personer med covid-19 som behöver vård på sjukhus och som behöver intensivvård, säger socialminister Lena Hallengren på en pressträff. 

Högre tryck på vården

Hallengren förklarar att man räknar med fler fall under sommaren och att det innebär högre tryck på vården.

– Men vi ser inte framför oss en sådan påverkan som vi har sett tidigare under pandemin, jag vill verkligen betona det, säger Lena Hallengren.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell säger på pressträffen att smittspridningen har ökat under de senaste veckorna, men från mycket låga nivåer.

Hon understryker att skillnaden i dag är att smittspridningen ökar under sommaren till skillnad från de två tidigare pandemisomrarna.

– Läget är inte allvarligt för befolkningen i stort och vi kommer inte att införa några nya rekommendationer eller åtgärder utöver de som redan finns, säger Karin Tegmark Wisell.

Den ökade smittspridningen märks främst inom äldreomsorgen.

Trots varmare väder – därför ökar smittspridningen

Virusforskaren Ali Mirazimi om den ökande spridningen av coronaviruset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.