Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reglerna: Så ska du tänka på semestern

Näringsminister Ibrahim Baylan om reglerna för camping, hotell och restauranger.
Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Camping.Foto: Pressbild / sommarvik
1 / 7

Det blir ingen normal sommar i år – men friska personer får resa fritt inom Sverige säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Riktlinjerna som presenteras i dag, under kampanjnamnet ”Safe to visit”, ska göra det ännu lättare att följa restriktionerna under semestern.

– Att utvecklingen blir bättre hänger på var och en, säger näringsministern.

Varnar: Restriktionerna kan skärpas

De ”nya” riktlinjerna för camping, hotell och restauranger ska göra det lättare att följa Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer.

Näringsminister Ibrahim Baylan varnar dock för att reserestriktionerna kan komma att skärpas om smittspridningen av coronaviruset och covid-dödstalen ökar.

– Besöksnäringen och svenska folket har ett stort ansvar, säger näringsministern under dagens presskonferens.

"Nya" reseråden: Detta gäller i sommar

För resenärer, gäster och besökare gäller fortsatt FHM:s rekommendationer: stanna hemma om du har symptom, håll avstånd, tvätta händerna.

Undvik kollektivtrafik där det inte går att boka plats, exempelvis spårvagnar, tunnelbanor och stadsbussar, i den mån det går. Den som behöver resa kollektivt i sommar bör välja alternativ där det går att boka en sittplats.

 Större sociala sammanhang – som dop, fester, bröllop och begravningar – bör undvikas.

 

Kampanjen ”Safe to visit” innehåller riktlinjer för personal på hotell, restaurang och camping.

 

För camping/stugby gäller:
Markera avstånd för köer, be gäster köa utomhus i den mån det går. Vid förbokning, förbered nycklar och passerkort i kuvert. Vid utcheckning erbjud att lämna dessa i brevlåda om möjligt. Sprid ut gäster på campingen – överväg att reducera antalet tillgängliga campingtomter. Erbjud möjlighet till att tvätta händerna och handsprit.

 

För hotell:
Markera avstånd på golv för köer, och inför till exempel nummerlappssystem i reception. Möblera om för att undvika trängsel, erbjud möjlighet till att tvätta händerna och handsprit och utöka städrutiner.

 

För restaurang:
Gäster får inte stå upp och dricka eller äta, de måste sitta ned vid bord, eller bardisk med möjlighet att kunna hålla avstånd. Buffé-servering är tillåtet om inte trängsel uppstår. Utöka städrutiner, markera avstånd på golv för köer, möblera om för att skapa utrymme, erbjud möjlighet till handtvätt samt handsprit.

Riktlinjer för turistnäringen

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson understryker att situationen fortsatt är allvarlig i Sverige, men att det går att resa om råd och riktlinjer följs.

– Vi vet att när det är som människor kommer nära varandra som smittan sprids, det är därför viktigt att vi betonar vikten av att hålla avstånd, att hålla antalet kontakter nere även under semestern.

Han säger att det därför inte får uppstå trängsel under resa eller på besöksmål, hotell och restauranger.

– Människor måste kunna hålla avstånd, kunna tvätta händerna med tvål och vatten, men också få veta hur man ska kunna resa ansvarsfullt, säger Johan Carlson.

”Enklare att bocka av”

Visitas vd Jonas Siljhammar förklarar att de nya riktlinjerna under ”Safe to visit” inte skiljer sig från de som redan finns, utan ska göra dem lättare att följa.

– Det är ett sätt att tydliggöra de råd och riktlinjer som Folkhälsomyndigheten har kommit ut med och göra det enklare att bocka av, säger Siljhammar och tillägger:

– Så att man får det enklare att göra det tryggt för både gäster och personal.

Reseexpertens tips inför sommaren

Lottie Knutson tipsar om svenska sommarpärlor.
Klarar man inte att hålla riktlinjerna kan man ej hålla öppet, menar hotell- och restaurangfacket.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.