Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Besöksförbudet på äldreboenden hävs

Lena Hallengren: ”Jag är innerligt glad”.
Socialminister Lena Hallengren.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den 1 oktober hävs besöksförbudet på äldreboenden.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Från den första oktober upphör det nationella besöksförbudet på äldreboenden, meddelar socialminister Lena Hallengren.

Klockan 13 håller hon, tillsammans med Folkhälsomyndighetens Johan Carlson och Socialstyrelsens Olivia Wigzell, pressträff angående besöksförbudet.

Den 13:e mars gav Lena Hallengren rådet att anhöriga inte bör besöka äldreboenden. Och den 1 april kom det definitiva beskedet. 

– Det nationella besöksförbudet har varit en av de svåraste begränsningarna under pandemin. Därför var det ett tufft beslut att ta. Men det var också rätt beslut. 

– Men i dag är jag innerligt glad att besöksförbudet från första oktober kommer upphöra, säger Lena Hallengren.

Socialministern betonar dock att pandemin fortfarande inte är över. Hon uppmanar därför alla att ta sitt yttersta ansvar vid ett eventuellt besök.

– Vi befinner oss fortfarande i en pågående pandemi. Det är en risk när vi lyfter förbudet. Jag vill att alla nu tar ansvar, säger hon.

Besöksförbudet har gällt sedan den 1 april och har förlängts vid ett flertal tillfällen, efter beslut från regeringen som i slutändan bestämmer.

”Måste ta ansvar”

Socialstyrelsens Olivia Wigzell pekar på att smittan på äldreboenden har minskat kraftigt sedan april. Men precis som Lena Hallengren uppmanar hon alla att förhålla sig till coronarekommendationerna. 

– Även om det mesta går åt rätt håll i smittspridningen kan vi komma att drabbas av nya utbrott. Det innebär ett stort ansvar för äldre och deras anhöriga och därför måste var och en av oss ta ett stort ansvar.

– För att stödja kommunerna har Socialstyrelsen tagit upp bindande regler som kommer omfatta särskilda boenden under pandemin. De föreskrifterna säger verksamheterna måste göra en riskanalys för att hålla god kvalitet på omvårdnad och stöd, säger Olivia Wigsell.

På frågan om besöksförbudet kan komma att införas igen svarar Lena Hallengren:

– Vi vet inte hur framtiden ser ut. Vi kan inte avsluta att smittspridningen tar fart men så mycket är på plats än vad det var i början. Nu finns så mycket kunskap och rutiner på plats. Vi är hela tiden beredda att vidta nya åtgärder om så krävs men det blir otroligt viktigt att man tänker sig för och tänker på hur man beter sig.

Forskare på Pittsburgh University har hittills testat medicinen på möss och hamstrar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.