Tegnell: Sverige klarar hösten bättre än Norge

Anders Tegnell tror att Sverige kan få det enklare under hösten än grannlandet tack vare mindre dramatiska åtgärder
Tegnell.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Även coronasjuka som inte har antikroppar är immuna, enligt Folkhälsomyndigheten.

Statsepidemiolog Anders Tegnell bedömer samtidigt att Sverige kommer klara sig bättre än Norge under en andra smittvåg i höst.

– Jag skulle inte säga att vi är bättre rustade, men vi kommer undan lindrigare, säger han.
I Norgehåller man inte riktigt med.

Folkhälsomyndigheten rapporterar sju nya dödsfall. Totalt har 5 646 personer dött i Sverige. Statsepidemiolog Anders Tegnell noterar att smittspridningen är betydande i stora delar av världen, bland annat på den amerikanska kontinenten.

– I Sverige fortsätter dock den positiva trenden med minskade fall. Vi har låga fall, särskilt på allvarliga fall, säger han.

– Trenden fortsätter även när det gäller dödsfall. Vi är nere på ett medelvärde på runt tio fall per dag nu.

Tegnell: Fler immuna i Sverige än Norge

Norska myndigheter har flaggat för att landet kan komma att återinföra restriktioner vid ett eventuellt nytt stort utbrott efter sommaren.

På en fråga under tisdagens pressträff svarade Anders Tegnell att han tror att alla länder kommer vara bättre rustade då – men att Sverige kommer få det enklare än Norge.

– Åtgärderna är redan på plats, därför skulle det inte bli så drastiska förändringar som i Norge att stänga skolor. Det får ju stora konsekvenser, säger han.

– Det är också betydligt fler personer i Sverige som är immuna än i Norge. Vi ligger på nivåer som har en stor betydelse.

Are S. Berg, överläkare vid Folkehelseinstituttet berättar för norska Dagbladet att det är för tidigt att säga något säkert om detta.

– Ökad kunskap om immunitet efter att ha genomgått covid-19 är viktig, och det är för tidigt att säga säkert hur befolkningens immunitet eller brist på detta kommer att påverka det fortsatta utbrottet, säger Are S. Berg till Dagbladet.
Han säger också att planen i Norge är att undvika en ny infektionsvåg genom omfattande tester, infektionsdetektering, karantän och isolering av infekterade människor så att de som blir smittade inte kan smitta många andra.
– Slutresultatet när ländernas åtgärder ska utvärderas beror också på utvecklingen av och tillgången till ett effektivt vaccin, säger Are S. Berg också.

”Inga personer insjuknar två gånger”

Folkhälsomyndigheten har tittat närmare på just immunitet hos personer som varit sjuka i covid-19. Det är utlöst av att ett antal personer som varit infekterade inte haft några antikroppar.

– Exakt hur stor andel som det blir så för vet vi inte. Det är olika studier på gång men det är inte riktigt tydligt, säger Anders Tegnell.

Trots avsaknaden av antikroppar talar väldigt mycket för att de här personerna har immunitet, enligt Anders Tegnell.

– Inga personer insjuknar två gånger i covid-19. Därför är vår bedömning att även om man inte får antikroppar så är man immun om man fått diagnosen – säkert i åtminstone sex månader.

Alla positiva är immuna

Därför bedömer Folkhälsomyndigheten att alla som har testat positivt för coronaviruset är immuna.

– Det gör att risken för att man själv ska bli smittad eller att man själv ska smitta andra minskar mycket, förmodligen ligger den nära noll. Vi tycker därför att det då är rimligt att umgås även med personer i riskgrupper, men att man i övrigt följer de åtgärder som gäller ute i samhället.


Folkhälsomyndigheten har presenterat tre framtidsscenarior där Anders Tegnell tror att scenario 1 är troligast.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.