Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Totalt 180 personer döda av corona i Sverige

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Anders Wallensten, Folkhälsomyndigheten.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fortfarande är det så att äldre personer är överrepresenterade i sjukhusstatistiken för coronavirusfall, enligt Folkhälsomyndigheten.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Jenny Rehnman, socialstyrelsen, Johanna Sandwall socialstyrelsen, Anders Wallensten, Folkhälsomyndigheten och Mikael Tofvensson, MSB, vid tisdagens pressträff på FolkhälsomyndighetenFoto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

180 personer har nu dött i coronaviruset i Sverige. 

I Stockholm vårdas 124 personer på intensiven – och regionen har bekräftat ytterligare 173 fall. 

Under den daliga gemensamma presskonferensen tillsammans med Socialstyrelsen och MSB, gav Folkhälsomyndigheten en uppdatering av läget i Sverige.

Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten berättar att 358 nu intensivvårdas, av totalt drygt 4 000 smittade i Sverige.

– Det vi vet i dag är att det är 180 avlidna, säger Anders Wallensten.

Av dessa var 105 män, och 75 kvinnor. 

Stockholmsregionen är fortsatt överrepresenterad i statistiken, med sammanlagt 104 av Sverige 180 dödsfall. 

Under tisdagen bekräftades ytterligare 173 fall av coronaviruset. Strax under 2 000 personer har nu konstaterats smittade av viruset – och av dem vårdades 124 personer på intensiven under måndagen, uppger region Stockholm.

I Stockholm har omkring 10 000 personer testats för viruset. 

FHM: Vårdpersonal måste testas

Anders Wallensten säger att Folkhälsomyndighetens strategi är fortsatt att plana ut kurvan av antalet fall.

– Vi har som övergripande strategi att plana ut antal smittade så att vården kan hantera situationen, säger Anders Wallensten.

– Vi försöker minska hastigheten i smittspridningen.

Gällande Folkhälsomyndighetens uppdrag att ta fram en nationell strategi för att utöka provtagningen i Sverige säger Anders Wallensten:

– Viktigast är i fortsättningsvis är att de patienter som är inlagda måste kunna testas. De som vårdar de som ligger måste kunna testas för att upprätthålla det här arbetet.

Anders Wallensten får frågor om varför Sverige gör på ett sätt och exempelvis Danmark ett annat. 

– Vi bedömer det vi gör är rätt i nuläget. Vi säger inte att vi inte inför andra åtgärder i framtiden om saker ändras. Hur det ser ut i Danmark och hur de kan vara säkra på att de inte har en ökning ser man bäst i Danmark, säger han.

– Vår ökning är inte jättebrant uppåt, och det är jättebra. Vi jobbar vidare med den här strategin, men har andra åtgärder om det skulle behövas. 

Går inte att säga när läget är stabilt för skydd

Johanna Sandwall, Socialstyrelsen, förklarar under presskonferensen att Sverige inte har ett beredskapslager för skyddsutrustningen men att de jobbar på att minska bristen i sjukvården.

– Vi hanterar akuta behov. Men arbetet fortgår, det fortgår i den EU-gemensamma upphandlingen och det pågår i kommuner och regioner.

– Det går inte säga några tider när det finns stabilitet i dessa processer. 

Expressens Niklas Svensson på plats frågar on det i Sverige är det en risk att arbeta inom sjukvården i dag.

– Nej, så ska det inte vara, svarar Johanna Sandwall, och fortsätter:

– Man ska vara rätt utbildning och utrustning. Det är arbetsgivarens ansvar. Sen har vi en utmaning i uthålligheten i skyddsmaterial.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Statsministern: ”Låt inte barnen knacka på hos grannarna och be om godis”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.