Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnell: Utvecklingen går sakta åt fel håll

”Ni kommer se att vi har ett dödsfall bland de yngre”.
Anders Tegnell.Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen höjde inte gränsen för allmänna sammankomster från 50 till 500 deltagare. 

Anders Tegnell har uttalat sig till GP, där han säger att en sådan ökning inte skulle behöva betyda en större risk – om man följer de strikta reglerna.

– Kan man öka gränsen med de här väldigt strikta regelverken vi pekar på, med sittplatser och ordning och reda vid in- och utgångar till exempel, så ska det inte behöva öka risken väsentligt, säger han till tidningen. 

Under torsdagen presenterade Folkhälsomyndigheten återigen nya siffror. Myndigheten har märkt en viss ökning den senaste tiden och Tegnell var tydlig på presskonferensen:

– Utvecklingen i Sverige går sakta åt fel håll. 

Globalt sett är dock ökningen betydligt mer allvarlig.

– Den ökning som började förra veckan fortsätter även den här veckan och det ser ut som att vi går mot en ny rekordvecka tyvärr.

Restriktionerna ligger kvar

Tidigare under torsdagen meddelade också Stefan Löfven att regeringen inte kommer att lätta på coronarestriktionerna på grund av den ökade smittspridningen.

Anders Tegnells bedömning är dock att vissa restriktioner skulle kunna lättas.

– Vår grundläggande bedömning är att man kan öka gränser under det strikta regelverket vi pekar på så att det inte ska behöva öka risken för smittspridning väsentligt. Den bedömningen är fortfarande kvar, säger han.

Det var tidigare under sommaren som Folkhälsomyndigheten lämnade ett remissyttrande där de skrev att maxgränsen av antalet tillåtna deltagare borde ändras igen, från 50 till 500 personer. Det skulle gälla evenemang där man kan ha numrerade sittplatser och minst en meter mellan deltagarna i publiken. En bedömning man fortfarande står fast vid, skriver GP. 

Tegnell:  Inte behöva öka risken väsentligt

För tidningen utvecklar Tegnell sitt resonemang:

– Kan man öka gränsen med de här väldigt strikta regelverken vi pekar på, med sittplatser och ordning och reda vid in- och utgångar till exempel, så ska det inte behöva öka risken väsentligt.

Samtidigt kastar han in en brasklapp att den kan ändras om det blir en väldigt allvarlig ökning av smittspridning.

Tegnells svar till danska reportern

”I Sverige har vi inte ändrat på något”.

Liverapport: Pressträff om coronaviruset

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.